用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

回覆樓主

呢兩年明顯收番多咗德小學生上番中學

個人愚見:因為學校之前被人鬧得太多,如果年年收四、五成(之前有一年1st round收好少),邊鬼仲有人想讀德小,去APS/KTS都好過;同埋,學生家長用腳投票,係小學考前列嘅唔少速逃;結果,中學近兩年咪收番6、7成。上年係收番over 6成。今年我就冇打聽,但,我都幾肯定唔會少。

BBchrischris 發表於 19-1-14 16:20
請問可否分享收到offer 的同學 是否所有科也高過mean or 主要睇主科or 睇所有科夾埋平均的mean謝謝
...

全部全科都過mean, 升番GHS先至比較穩陣

但唔可以操行差,亦不可interview 太靜一舊飯

Confident 發表於 19-1-14 11:32
好似無4-5成咁小過喎, 每年加埋waiting同叩門既未試過得4-5成咁小架 至於速逃情況又唔係真係咁多 , 有部份 ...

我講1st round

如果我冇收錯料,果一屆加埋waiting到7月,都係得5成多啲啲

呢兩屆好左好多,冇收得咁少lu

走得唔少la, 去MCS/St Mary/天神/Paul Con都有

Anyway, GH係好學校,近年肯收番多啲小學部學生, 係一件好事。中學部成績亦有進步。以一間唔係死讀書嘅學校,做得不錯la。

‹ 上一主題|下一主題