用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GH小升GH中其實每年大概有幾多人?
樓主: mm516
go

GH小升GH中其實每年大概有幾多人?   [複製鏈接]

sukitelfold 發表於 19-1-30 12:24
但190樓,不知道是否寫錯/漏些什麼,如果有錯漏,確實講得太大喎!!!
...

190樓的回應也不是誇大
確實往年很多師姐雖入不返中學部
也是去了其他Band One 中學
當然亦有小部份選擇去2線的直資中學
亦有走往國際路線的師姐

Confident 發表於 19-1-30 11:17
有時我都真的不敢回應太多, 每次分享一定被窮追猛打
所以EK一直都不是太多GH的用家分享
其實在EK經常看到 ...

樓主勿失confident .期待你的開心share

Confident 發表於 19-1-30 14:23

你再看清楚寫咩

Confident 發表於 19-1-30 14:23

意即GH小以 B1BC 成績表足以有力爭B1A津校位?

Cliokohonda 發表於 19-1-30 14:27

以過往師姐及前輩家長分享得知
很多也會去瑪記,但是自行還是大抽(家住KL3區)還是叩門,我真不清楚了
另外,如港島1A等名津中,這不是大量
根據前輩家長說是有,因GH小學課程不淺,
特別英文教學,所以其實係校內平傭之同學出外見校也會睇高一點點。
而師姐們還有其他個人優勝之處

德望學校設施咁靚,中小學學費同雜費多錢?想知一般家庭承吾承擔倒。

QQfishs 發表於 19-1-30 14:36
德望學校設施咁靚,中小學學費同雜費多錢?想知一般家庭承吾承擔倒。

我們只是一般普通家庭,由幼稚園到現在都沒有過多不當雜費

至於校內硬性的一星期一天興趣班亦有免費,也是價錢相宜。
如本身為校隊,興趣班那天要訓練的話,是不需上任何課外興趣班

Confident 發表於 19-1-30 14:35
很多也會去瑪記,但是自行還是大抽(家住KL3區)還是叩門,我真不清楚了
另 ...

因為阿女在D記group Discuss 時偶到gh小,印象深刻,呢批在小學是屬於上中下游?

Cliokohonda 發表於 19-1-30 14:41
因為阿女在D記group Discuss 時偶到gh小,印象深刻,呢批在小學是屬於上中下游?
...

其實好難說那些同學是上、中或下游,上者也有、中者亦有,但上中下如何定論?我自己也不大清楚。因我們沒有考試排名次。
有時我認為某同學好叻,屬上者,但同學媽媽說其實只不過是一般,所以很難評論。

但我認為無論邊間學校,如果有D記面試的同學,都係有佢自己可取之處都好叻叻

Confident 發表於 19-1-30 14:35
另 ...

原文####其實就算德望中學冇收到的話,
大部分都去其他band1名校, YWGS/MCS/ SSGS /St. Mary, & 油真, 不用擔心###

~~~~~~~~~~~~~~~~
解讀:其實就算德望中學冇收到的話
(當收50%、另外50%成績稍差而冇收)

大部分都去其他band1名校,YWGS/MCS/ SSGS /St. Mary, & 油真, 不用擔心
((另外50%成績稍差冇收的大部分同學,也入到YWGS/MCS/ SSGS /St. Mary, & 油真等band 1名津)

#基於以上名津例子,大抽獎位少之有少,有些只是數個至1x多個乙部抽獎位,要入便要自行機會高,如果我冇解讀錯,未免太誇張及神化德小水平了。。。

以上提出的名津,自行階段,競爭對手是全港band 1A同學呀!!!

sukitelfold 發表於 19-1-30 15:05

原文####其實就算德望中學冇收到的話,

實際數字大家也知道是沒有的
但其實一直到最終也不止收50%
亦未計最後call 回但不take offer同學

所以剩下未能上中學部的同學實數不是真的好多,而平心而論,不是神化,未能上中學部的同學也是極少數去2線,當然德小都有些同學仔成績未如理想,但確實數量不多的

Confident 發表於 19-1-30 15:11
實際數字大家也知道是沒有的
但其實一直到最終也不止收50%
亦未計最後call 回但不take offer同學

我也抱住越辯越明的討論心態!!!

無意冒犯德小,如果説中學部冇收的同學,競爭力也很高,大部份也能衝到band 1英中如德雅、聖家、九真、聖羅撒等,這樣便合理!

你們師姐說的,衝到去MCS、YWGS、聖提、瑪利,好明顯成績比較好,是中學部收了,但跳船,一心衝這些名津。。。

sukitelfold 發表於 19-1-30 15:21

無意冒犯德小,如果説中學部冇收的同學,競爭力也很高,大部份也能衝 ...

也認識幾個德小朋友仔⋯⋯7月扣門階段扣到HYS、MCS等,但這些也是band 1A的同學。。。

Cliokohonda 發表於 19-1-30 14:27

咁可以係抽入嘅, 任何band 1生又住嗰區都可以抽。 係除左St Mary同MCS難抽D。

sukitelfold 發表於 19-1-30 15:24
也認識幾個德小朋友仔⋯⋯7月扣門階段扣到HYS、MCS等,但這些也是band 1A的同學。。。
...
成功叩到嗎?

gracelam 發表於 19-1-30 15:28

咁可以係抽入嘅, 任何band 1生又住嗰區都可以抽。 係除左S ...

聖提也極少抽獎位

mimimomo6 發表於 19-1-30 15:36
成功叩到嗎?

Yes

sukitelfold 發表於 19-1-30 15:21

聖提女子自行都唔係一定睇重成績收生既。

但,我都覺得大左少少,呢批學生本身係有能力轉船,並非GHS棄將,所以都係分清楚 唔升 和 唔收 好D。

mcl203 發表於 19-1-30 15:45

但,我都覺得大左少少,呢批學生本身係有能力轉船,並非GHS棄將 ...

德小本身競爭力也很高,評估70%以上全港band 1生也不過份,協小津校也做到全港68% band 1率,德小全部自己選生➕每年十個八個插班外援,冇理由做唔到7x%的。。。

mcl203 發表於 19-1-30 15:45

但,我都覺得大左少少,呢批學生本身係有能力轉船,並非GHS棄將 ...

唔通培敦同孔仙州收個D係另一時空既GH小學生?
定係馬生攪出嚟有GH小學畢業証書院學生呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題