用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線二線問題
樓主: Catnat123
go

一線二線問題   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 19-1-8 17:46
我個女話HY 個廁所恐怖過QES .
阿女的preference
DGS . SPCS , SPCC . GH . HY . SMCC. QES
妳自行選擇排到最後喎,點攪?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

la5711 發表於 19-1-11 10:12
要好肯定該區英中學位多過B1人數,又好肯自己係b1,才敢這樣大膽。正常大熱英中在乙一已派晒位,尾水英中也 ...
就算B1學位不足, 只要盡放B1後再填3間B2中學, 真正既B1生最差的只會派入最後一間自己填既B2中學 (元朗區可能要放4-5間B2中學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

geminialing 發表於 19-1-16 17:28
強弱網係用幾多band1中學區分?我一直以為係睇該區小學學術水平
請問有冇高人可以講解下
...
最近領悟到一個新觀點

如果某校網, B1中學學位日顯唔夠, 但B2全英中+有開英文班既中學既學額都唔夠Cover該區既B1學生, 咁可推斷該網既小學, 普遍學生能力會低於全港平均

mcl203 發表於 19-1-16 17:47
你理解無錯,亦即係大家所講既全港排名,某區學生平均排名高D,咪係強區囉,所謂全港B1本區B2~~~
...

暫時較肯定係南區同離島區,仲可能有一兩個新界區校網

geminialing 發表於 19-1-16 18:00
咁將軍澳,荃灣,黃大仙,深水埗係咪都算呢?
未詳細研究
‹ 上一主題|下一主題