用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖羅撒書院自行
樓主: ATMW227
go

聖羅撒書院自行   [複製鏈接]

熱媽 發表於 19-1-9 21:51
回覆 limehouse 的帖子

好鬼贊同你的講法,書院真係唔理你咩B1定B2料,都盡力幫你搶救每一位囡囡。 ...
咁啱宜家有條link講緊某校連自己band one成績D女都唔收

limehouse 發表於 19-1-9 22:43
阿女係校外生。抱歉,不清楚多小人報。
睇番書院website話會儘量安排所有學生参加面試。
書院自行應該主要 ...

唔該曬   

醒目開學勳章

limehouse 發表於 19-1-9 21:39
真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使 ...

絕對同意!
親生囡都唔要,點教學生去愛!
唔通教呀囡唔好同成績差的同學仔玩

如果間學校可以陪養到任何小朋友都做到一個band1 的學生,咁先至叫做勁喎!

limehouse    發表於 19-1-10 12:44

ktdanielli 發表於 19-1-6 18:33
校级頭5,我就博啫。
今次死定了, 阿女無級頭5..............

limehouse 發表於 19-1-9 23:00
咁啱宜家有條link講緊某校連自己band one成績D女都唔收
個間都唔係第一年咁做啦! 近三年都係咁, 所以近年小學部先多人跳船
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ktdanielli 發表於 19-1-6 15:02
想問用家,我想報聖羅撒,小女2次呈分後,平均是级18/126,以往學校數年都有37%~38%是band1, 小學是在荃灣,有 ...
天主教蕭明如何?

apple1990 發表於 19-1-10 12:13
天主教蕭明如何?

多謝意見。

hkpapa852 發表於 19-1-10 11:53
個間都唔係第一年咁做啦! 近三年都係咁, 所以近年小學部先多人跳船
朋友比我精明,個女又叻,今年考中學全選"神校",佢都冇揀“個間“,佢話佢哋呢幾年DSE成績都唔太好,我冇特別研究,究竟係咪?

limehouse 發表於 19-1-10 14:01
朋友比我精明,個女又叻,今年考中學全選"神校",佢都冇揀“個間“,佢話佢哋呢幾年DSE成績都唔太好,我冇 ...
個間中學, DSE成績由2014年開始一直下跌, 到今年止跌回升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

limehouse 發表於 19-1-9 20:56

所以傳聞好可怕

偏偏EK甚多傳聞,仲講到似層層。。。真係外人聽到會嚇死,但
局內人聽到會笑死!

所以看任何文章都要小心判斷!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 19-1-10 14:19
個間中學, DSE成績由2014年開始一直下跌, 到今年止跌回升

咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行去”。不過D女真係好傷,阿女宜家有個同學係 “受害人”,直言話好憎阿女間小學(因為個間好鍾意收),令到D細路有D咁嘅心態,真係無言

奥脫福 發表於 19-1-10 14:23
偏偏EK甚多傳聞,仲講到似層層。。。真係外人聽到會嚇死,但
局內人聽到會笑死!

今朝咁啱同奶奶飲茶,聽佢講是非,又話聽阿邊個個邊個講.....d口吻不禁令我諗起EK d 人,心裡暗笑之餘有點無奈。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-10 14:19

車!淨係收叻既學生,DSE成績實靚啦⋯⋯

limehouse 發表於 19-1-9 21:39

真係不吐不快,聖羅撒唔係最好,但我覺得佢絕對係一間好有道義嘅學校,佢—路堅持收番自己八成小學生,即使你係band2成績。上面仁兄個姪女,佢因住址問題,不繼續上書院,轉讀其他中學,之後更上—層樓(恭喜哂)。但,有冇諗過如果你姪女不幸成績只有B2, 聖羅撒係唔會放棄你,會比你上自己書院,會再盡力幫你

咁先至係一間教好 學生 的學校。

上個月有機會親口問左阿仔學校的中學部校長幾條問題(其實我經常都會
趁有機會問校長問題):

SJC中一入學簡介會: #11

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3565036&page=1#pid45608704

九華中三選科家長會: #74

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3243594&page=4#pid42651258

返番正題先:我問中學部潘校長叩門位主要收什麼同學,他很爽快地回答
:小學部派不入的B3同學!唔知同天主教學校是否有關,但中學部確是
十分眷顧小學部上來的同學。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

limehouse 發表於 19-1-10 14:38
咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行 ...

天主教不多真資學校,唔多唔少同佢地起初到港要普羅大眾要接受教育有關,所以好欣賞ㄧ啲老牌天主教學校唔轉真資,事實上他們有條件有客源。可惜時代變了,價值觀也變了 , 好多都想轉真資。

ktdanielli 發表於 19-1-10 15:41

天主教不多真資學校,唔多唔少同佢地起初到港要普羅大眾 ...
啱啱都去睇下佢地website, Sister 原來仲係小學校長(因為之前聽過中學seminar,知係中學校監),其實佢自己一手培育出嚟嘅學生,唔明點解佢可以咁恨心,如果成績唔得就話啫,人哋明明ok,你都唔要人就真係有D那個!

奥脫福 發表於 19-1-10 15:33

其實以我所知書院中段不断有學生讀唔掂離開,今年阿女都話有三個讀完中一走咗(當然亦可能有其他原因),但起碼比機會佢上中學囉

奥脫福 發表於 19-1-10 15:33
“小學部派不入的B3同學!"唔知同天主教學校是否有關,但中學部確是
十分眷顧小學部上來的同學。
好勇敢亦好欽佩(真心毛筒有點棟一棟,鼻子酸一酸)

醒目開學勳章

limehouse 發表於 19-1-10 16:08
其實以我所知書院中段不断有學生讀唔掂離開,今年阿女都話有三個讀完中一走咗(當然亦可能有其他原因),但 ...

咁學校程度深,有人跟唔上,好正常。
但中學課程同小學分別好大,小朋友也長大了,可能小學的叻豬識應唔到,慢慢變到跟唔到。亦可能小朋友突然開竅,讀得很開心。
所以最起碼,中學冇嫌棄自己囡,比機會佢地發揮!

limehouse 發表於 19-1-10 14:38
咁似乎佢哋方針係啱,不過係同“敎會辦學精神”背道而馳,校監係修女,佢仲好“親身”參與,唔係“行嚟行 ...

好奇一問,你女同學係自行定統一派位
如果自行,應該成績唔差SRL先收,如果佢自行入SRL,咁難怪佢心中有刺
除非轉校網,如果唔係嗰間校網應該無得揀SRL
‹ 上一主題|下一主題