用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 赤反、中基撞時間,如何取捨?
樓主: ve111
go

赤反、中基撞時間,如何取捨?   [複製鏈接]

koala_emily 發表於 19-1-4 15:18
借位問: 土瓜灣女校隔離中學只收4成,現時小五發緊夢吾知死令成績持續中遊...請問聖堤有機會嗎?
...
收4成係唔係舊年既事?印象中好似舊年開始中一既全部學額公開競爭。

王家爸爸 發表於 19-1-4 16:16
如果肯定係B1,灣仔區,我建議根本唔需要諗中基。如果赤聖收,同小朋友認真討論接唔接受,赤聖有好既地方, ...
B1, 男仔, 灣仔區, 中基有咁差咩? 都應該係 B1, 諗住會唔會無咁大壓力

bbhellokitty 發表於 19-1-4 16:37
B1, 男仔, 灣仔區, 中基有咁差咩? 都應該係 B1, 諗住會唔會無咁大壓力

唔係佢差,係灣仔區更好既學校多,尤其係女仔,無必要山長水遠去讀直資。當然如果係男仔,可以適當地調低要求。

王家爸爸 發表於 19-1-4 16:23
收4成係唔係舊年既事?印象中好似舊年開始中一既全部學額公開競爭。

舊年4成多幾,估計今年差不多

王家爸爸 發表於 19-1-4 16:42
唔係佢差,係灣仔區更好既學校多,尤其係女仔,無必要山長水遠去讀直資。當然如果係男仔,可以適當地調低 ...
男仔, 好頭痕

bbhellokitty 發表於 19-1-4 16:59
男仔, 好頭痕
首先,確定小朋友係B1定B2。第二,如果係邊緣人,呈三有幾大可能性追上,變成肯定係B1。如果肯定係B1,或者好可能呈三之後係B1,喺灣仔,最差都係去TSK,根本唔需要諗呢兩間直資;要諗都係SPC、港同。

bbhellokitty 發表於 19-1-4 09:38
不過話是話, 果日仲有港同, 未出 interview 時間, 港同係全 in, 分分鐘要三揀其一 ...

港同都出了時間了

醒目開學勳章

pccw2017 發表於 19-1-4 12:47
點會有黑豬仔 ? 學校都知一定會同其他學校撞期, 只是學校未必安排到個期比你. ...
黑豬仔,比我就

當樓主有2個異性朋友,都想約你星期日7:00pm晚飯,但樓主同B講唔得,重要話比B聽7:00pm要和A食飯,要B改其它時間,你覺得你在B的印象如何?如B有其它差不多的選擇還會比機會你嗎。

kittttty    發表於 19-1-6 22:07

mama_papa 發表於 19-1-4 22:15
黑豬仔,比我就

當樓主有2個異性朋友,都想約你星期日7:00pm晚飯,但樓主同B講唔得,重要 ...

嗱,照你咁講,樓主都未揀定呀A定呀B!如果呀B好愛樓主的話,就算介意都會繼續追啦,愛情係盲目㗎嘛若然呀B咁小器,為咗餐飯唔再俾機會樓主,哩D咁嘅人叫佢死開啦

但現實中,樓主嘅對象唔係兩位異性,而係兩間學校,而家幾乎每間直資都有過千人嚟投懷送抱,你冇應約出現,唔會有人關心你,亦唔會留戀你

8-)

王家爸爸 發表於 19-1-4 16:16
如果肯定係B1,灣仔區,我建議根本唔需要諗中基。如果赤聖收,同小朋友認真討論接唔接受,赤聖有好既地方, ...
請教,灣仔band1a-b仔除港同同spc外,仲值得試邊間直私?

sawn 發表於 19-1-4 23:44
請教,灣仔band1a-b仔除港同同spc外,仲值得試邊間直私?
選擇其實唔多,灣仔B1A~B1B仔,直資得SPCC、DBS、SPC、港同揀得落手。簡單啲講,如果係灣仔B1A,就唔好諗SPC、港同,諗DBS、SPCC;如果係灣仔B1A~B之間,就唔好諗SPCC、港同,諗DBS、SPC;如果係灣仔B1B,就唔好諗SPCC、DBS,諗SPC、港同。

IloveJJ 發表於 19-1-5 11:18
中西區係咪一樣?
情況唔同,灣仔大抽獎最差都係去TSK,中西區會去邊?

IloveJJ 發表於 19-1-5 11:44
你講嗰啲係直資喎!
接唔接受直資,接受邊間直資,其實好睇大抽獎最好、最差、最可能會去邊。正常人喺正常既情況下,無理由揀間比大抽獎最可能去既仲差既直資。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-5 11:13
選擇其實唔多,灣仔B1A~B1B仔,直資得SPCC、DBS、SPC、港同揀得落手。簡單啲講,如果係灣仔B1A,就唔好諗S ...
咁 B1b~B1c 的男仔(灣仔區)呢?
另外官津校有乜建議? 今年似乎TSK超大熱……我哋學校B1b……甚至有B1a的男生, 自行也打算TSK/WY+1間B1a的學校。

wpwong 發表於 19-1-5 12:00
咁 B1b~B1c 的男仔(灣仔區)呢?
另外官津校有乜建議? 今年似乎TSK超大熱……我哋學校B1b……甚至有B1a的男 ...
TSK年年都係自行階段既超級大熱,原因係佢係灣仔唯一既B1男女校,又係灣仔唯一既B1基督教學校(真光唔收男仔)。如果係B1男仔,又唔想小朋友去東區讀,又係基督教徒,除QC加TSK,真係無其他選擇。

王家爸爸 發表於 19-1-5 12:10
TSK年年都係自行階段既超級大熱,原因係佢係灣仔唯一既B1男女校,又係灣仔唯一既B1基督教學校(真光唔收男 ...

自二灣仔一定要填WY/TSK?
唉!希望仔生生性性明年今日多D選擇!
‹ 上一主題|下一主題