用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考華夏盃有冇用?
樓主: sweetCindychiu
go

考華夏盃有冇用?  

sweetCindychiu 發表於 18-12-19 15:15
小兒二年班,今年加入學校奧數校隊,學校幫佢報左華夏盃。平時練習佢大部分題目都識做,但唔知點解佢對自己 ...
其實吾駛諗咁多喎,當去做下練習囉,順便睇下自己呈度去到邊,如果有幸攞到獎,可以提升到小朋友對奧數嘅興趣,會令佢更有心機學,平常心去參加,加油

Tingting1019 發表於 18-12-29 09:24
其實吾駛諗咁多喎,當去做下練習囉,順便睇下自己呈度去到邊,如果有幸攞到獎,可以提升到小朋友對奧數嘅興 ...
講得啱,重點係增加信心,唔係啲獎有無用。

王家爸爸 發表於 18-12-29 15:09
講得啱,重點係增加信心,唔係啲獎有無用。
謝謝,不過如你所講,開心吾只得獎,重點係仔仔對做數更有信心,對數學更加有興趣,呢個先係仔仔最大得著,我仔仔也只是參加學校嘅奧數班,平時也沒有操練,由三年級開始參加小型嘅數學比賽開始,那怕係蚊型獎不藉一提,看到仔仔對數學嘅喜愛,的確令我好意外

Tingting1019 發表於 18-12-29 18:34
謝謝,不過如你所講,開心吾只得獎,重點係仔仔對做數更有信心,對數學更加有興趣,呢個先係仔仔最大得著, ...
我覺得參加學校既奧數班已經足夠,無必要操練,參加啲免費既數學初賽,從豬肉獎開始,令小朋友對數學有多啲信心同興趣,已經係最大得益。

losoco 發表於 18-12-28 10:19
回覆 sweetCindychiu 的帖子

我不認為華夏盃一個考試,就對升中有好大影響

我仔小三,第一次參加華夏盃,初賽和晉級賽都係攞三等獎,我都唔知好唔好俾學校?佢响學校成績好,班中數學第一,但未去到級一,如果俾,會唔會反而唔好呢?得三等!

回覆 IloveJJ 的帖子

三等就算啦

有一年佢搞左個XX之星
話唔知總分超過某一分數(好似200)就可得
所以當年公佈好多分數
我發現一等其實都唔係好高分
三等更係有可能20左右已有

所以,三等,算罷
我是護書簿

IloveJJ 發表於 19-3-6 22:59
我仔小三,第一次參加華夏盃,初賽和晉級賽都係攞三等獎,我都唔知好唔好俾學校?佢响學校成績好,班中數學 ...
我覺得冇所謂,拎去學校,至少俾學校知道小朋友喜歡參加校外比賽,對數學有興趣。以後如果有比賽,可以考慮叫佢參加。

losoco 發表於 19-3-7 09:02

三等就算啦
我覺得如果從來未玩過奧數,也沒有準備過(past paper 都未做過),直接去比賽,識做部分已經好叻喇!

三等就算啦
係,其實只要前面計數部驟小心d, 唔出錯,已經可以一等獎

回覆樓主:

最緊要玩奧數係變成學數的動力, 唔好變壓力。
某年等比賽完嘅期間聽到兩個家長對話真係好感慨。。。
家長a自己教小朋友奧數,方法係每朝早餐時附上一題奧數, 晚上放工解答, 練奧數變成親子活動。
家長b俾小朋友上坊間奧數班, 臨比賽見到小朋友做嘅pass paper得50 分, 佢話鬧到小朋友豬頭, 鬧佢冇用心冇盡力, 平時學校測考都有8,90, 點解奧數得50。。。
家長a問家長b有冇睇過份卷考乜(冇,冇時間只睇分數), 家長a話50分已經穩有獎, 起碼二等。。。
當時好替b小朋友難過, 告誡自己唔好害阿仔失去學數的興趣。

b3410    發表於 19-3-7 10:53

ren 發表於 19-3-7 10:51
最緊要玩奧數係變成學數的動力, 唔好變壓力。
某年等比賽完嘅期間聽到兩個家長對話真係好感慨。。。
家長a ...
其實小朋友肯,樂於去參與任何課外比賽/活動,家長都應該鼓勵鼓勵再鼓勵,不論成敗,這樣才會不變成壓力。

三等就算啦

咁都唔好交了!謝謝你

b3410 發表於 19-3-7 09:22
我覺得冇所謂,拎去學校,至少俾學校知道小朋友喜歡參加校外比賽,對數學有興趣。以後如果有比賽,可以考慮 ...

唔驚覺得佢參加都只有咁既成績,就不如叫第二個?其實我只是想入校隊。

IloveJJ 發表於 19-3-7 13:05
唔驚覺得佢參加都只有咁既成績,就不如叫第二個?其實我只是想入校隊。
...

三等就真係唔好交了,因為真係太多人三等。我都係只交特等(剛剛晉級賽特等都未交),一等和金獎,銀/二等都唔交了。因為學校有好多勁人,費事交咗仲突顯自己小朋友的唔穩定冇得出賽仲衰。
Btw, 爸爸都係親子方式教數,成效好過返乜班物班。

IloveJJ 發表於 19-3-7 13:04
咁都唔好交了!謝謝你

hkmo係直接將 獎狀 同獎牌寄去學校的, 由學校派返比小朋友 架

MissUmuch 發表於 19-3-7 14:04
hkmo係直接將 獎狀 同獎牌寄去學校的, 由學校派返比小朋友 架

我仔未係學校奧數隊,只是自己去參加。

tiffany168168 發表於 19-3-7 14:03
三等就真係唔好交了,因為真係太多人三等。我都係只交特等(剛剛晉級賽特等都未交),一等和金獎,銀/二等 ...

我仔只會响上課既地方先肯做練習,自己响屋企係唔肯做的。

MissUmuch 發表於 19-3-7 14:04

咁又係呀,華夏盃會直接俾學校。我其他果d 就會選擇性地交。

IloveJJ 發表於 19-3-7 13:05
...
我之前都唔知學校有數學隊
係參加華夏杯之後,第二年,學校邀請加入,才知道有。

b3410 發表於 19-3-7 16:14
我之前都唔知學校有數學隊
係參加華夏杯之後,第二年,學校邀請加入,才知道有。

我其實係想入校隊,但學校每年只會俾少量數學成績好既學生加入,我仔現在應該係頭幾名(响佢班係第一),唔知今年能否憑數學成績入?老師之前講過如有出面參加奧數比賽而有獎,或可加入,但我唔知三等會唔會反而係太差
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊