用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 1A-B 揀邊間好?
樓主: Qoo_baby
go

沙田BAND 1A-B 揀邊間好?   [複製鏈接]

回覆樓主

我當年都好似你囡囡咁㗎,好靜,好驚出嚟講嘢。我當年讀沙循,唔算話好大壓力。雖然已經好多年前,應該宜家都唔會差太遠。
學校有勁多活動玩,有動有靜。老師亦有俾機會俾每個人,好似我咁,咁啱全班都要一齊參加校際英文集體朗誦比賽,因為成班去咪唔驚囉,點知仲攞到新界東區總冠軍,成績表活動果欄咪唔駛吉左囉。老師會問下我參唔參加下作文比賽、書法比賽d靜d嘅活動。
我覺得沙循係自由度幾大的學校,有空間俾你自己選擇。始終上大學同出嚟做嘢都有好多機會要做presentation,同其他人合作,去interview等等,我覺得沙循呢方面都幫到我成長。希望可以幫到你。

Qoo_baby 發表於 18-12-19 15:32
回覆 諾媽媽2007 的帖子

應該是B1都有機會吧...地點係有D唔方便...

可能我住附近,小學又喺隔離,所以都慣左個地點。宜家D巴士班次係疏左,不過搭282的話,班次就算密,好快去到新城市,搭去車公廟站轉車都快。另外返學時間好似有校巴。
就係個地點有D不便所以先無咁熱門。沙循唔係要谷人入神科、一定要入三大嘅學校,成績夠讀自己想入嘅科同學校就得⋯⋯
沙田有好多唔同程度和特式的學校,除非一定要入Top 嘅,否則都有好多選擇。

mch411 發表於 18-12-19 16:02
地點郭中好少少, 唔使行上山,同埋豐盛校舍係郭中隔離,
循道學生有活動時要行落山
成績循道較好,

食飯呢個問題,最好同小朋友傾下。如果佢好concern 會無啖好食,就真係可以諗下其他學校。郭得勝附近有M 記大家樂,應該問題不大,沙循就..... 好似宜家有得訂飯?
如果佢宜家唔會因爲呢個問題唔想報間學校,同有心理準備無啖好食,到時佢自己總會解決到呢D問題,始終中學生都大了⋯⋯

回覆樓主

其實仲可以行落新翠食,十分鐘唔駛...
到時佢地就會自己解決到,一日去呢度食,一日去果度食。我地果時7-11都解決到一餐。
其實果度附近d學校幾好,兩間小學係88net 一線,兩間中學亦係B1。女仔放學如果怕新田圍靜就唔好太夜去商場行,放學喺門口搭車返屋企就ok。

Qoo_baby 發表於 18-12-21 07:14
係咪有條路可以行落去近翠?

係呀,後面有條樓梯落新翠。
‹ 上一主題|下一主題