用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 ...
go

理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 [複製鏈接]

JustAParent 發表於 18-12-18 17:55
中文當唔鬼理,英文唔合格都收?太過分了吧。五科5*都係咁話姐。
表面上都要政治正确的,难道明说“中文”低分不重要?

akazaka    發表於 19-1-16 18:07

JustAParent 發表於 18-12-18 19:10
咁中文真係唔重要嘛
其实大学现在知衰啦,这些年来不知浪费了多少值得入大学的好材料。。。 反而平平庸庸,语文还可以的人,却可以做大学生。

JustAParent 發表於 18-12-18 21:09
我同意學生應該多花時間在選修科和數學,4C方向完全係錯誤!不過,凡事不可矯枉過正,DSE英文本身已經唔深 ...

Sorry, 我「語文」是指中文

ANChan59 發表於 18-12-19 09:28
事实上这批中庸份子,毕业后的前景如何呢?结果可能好有研究价值。
我估计他们要找份工作,OOKK地做人应该没有问题,但反而是大学及整个社会,却没有培养合适的人才,造成浪费及错配。有可能本来一些很有数学天份的学生,却要读asso, 最后去做sales

ppmmbb 發表於 18-12-19 10:21
199x會考年代識人數理5科A,英文F,重讀一樣F,學校比佢上中六先,要佢中六時必須考返英文合格,但最後都 ...
其实对这些学生,大学是否应该开设一些语言课堂,让他们入读后,同时修读语言进补,大学毕业前达标便可,如此便不会浪费了他们的天资,也可以确保他们有一定的英文基础。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:10
咁仲要大學入學試做乜?不如全部中學生直升大學,到大學考試唔合格就踢佢出校   反正香港大把錢嘥 ...
ppmmbb讲那个case是5科数理A,当然不一样啦。这些人不入大学数理,去做大家乐; 另一些人可能BBCCC加英文合格,就可以做大学生。
如果5科A可以入大学研读数理,然后同时做英文补底,4年后,应该不会太差吧,如果还是很差,毕不了业,也是活该啦。但数理5科A,不让他读大学,绝对是浪费。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:27
語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶 ...

大學的學習,重點在進深探究,越讀越専,理應讓有天份嘅人,碰上合適專項,便會如魚得水。語言從來都只是為了溝通表達,我反而覺得不應因此而埋沒了具數理天份的人

ppmmbb 發表於 18-12-19 11:50
陳易希又如何?

陳易希個case, 我覺得問題所在,是他的發明天份不一定等於讀大學的能力。但那位5A同學,怎會有讀大學的能力問題呢?

ANChan59 發表於 18-12-19 12:54
可能政府想下一代庸庸碌碌,容易管理!

政府的concern,是提升中文地位,去殖民化,政治正確。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:27
語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶 ...

人大個d,定性d,識諗d,大學課程又真係可以幾好的,用4年時間由F變E,都唔係冇可能

ANChan59 發表於 18-12-19 13:35
恕我直言,我不覺得他有發明天份!
请问你知道他的公司有否成功研发了什么吗?有否得到funds的垂青?

JustAParent 發表於 18-12-19 13:35
其實你知唔知,英文能力差到點先會唔合格? 就算讀數學系,要學嘅,都唔止係計幾條數啩。香港大專教育以英 ...
不合格的range可以很宽的,差不多接近合格又得,unclassified到地底泥又得,不需那么早看死人家的。。。

akys 發表於 18-12-19 17:08
早幾年小學採用佢個APP,不過我冇download來用。個人Presentation一般,平平淡淡,唔夠搶眼。
...
网上资料话他对公司有20个人,公司赚到钱,应该有投资者啦,如属实,真0力wo当然,此结果不等同当初让他读大学的决定是对的,其实我相信即使他没有入科大,他还是可以有此发展。

JustAParent 發表於 18-12-19 20:58

其實呢,如果你開公司,寫字樓唔使畀租,仲有政府比筆 ...
但要养20/30人,都不是易事,即使有人投资,人家都要看回报,怎样看,以一个30岁以下的人来说,算是很不错啦。

JustAParent 發表於 18-12-20 10:32
我從來冇話佢唔叻,佢係好叻! 但佢過人之處唔係發明,唔係學識,甚至唔係對科技既觸覺,佢叻在成名後,懂 ...
哈哈。。。天下间所有学校都有冇規冇矩的case,问题是你知不知道而已

JustAParent 發表於 18-12-20 10:40
唔好咁成龍tone。科大錯就錯,不要隨隨便便拉全世界大學落水。
所有大学的收生都黑箱作业,Harvard Yale没有不按所谓“规矩”收生的case吗?说回科大,我反而觉得它选择收“星之子”,好处多于坏处, 巩固它的定位 - 崇尚科研,给有天份的人机会, 鼓励创业。。。 而且以星之子的知名度,可以归纳成“特异功能”吧,怎样都可以说成有理由作出此入学决定,管理层不用0羊飞的。

JustAParent 發表於 18-12-20 10:54
你用"所有大學",邏輯上已必錯無疑。

科大當年破格,六年大學生涯過去,事實已經証明朱校長發掘唔到一個 ...
其实他的公司就是做创新技术科研,基本上没有偏离轨道,如果他变成买卖虚拟货币,骗人落搭,就另计啦

nintendo 發表於 18-12-23 09:10
真係不可思義。語文,是溝通的基本工具,一個點叻,都需要用語文話比人地聽。香港將來竟然搞到中英文不達 ...

係呀,我buy㗎
大前題係嗰個學生有某area的天資及passion,考試成績又反映到,如果只是英文成績低,也應該俾佢入大學,俾佢發揮所長,特別係數理嗰d人啦。
我從來都唔認同,俾嗰d數理成績不突出,但語文成績ok嘅人有得入大學讀數理,反而勁人冇得讀。
英文差,咪逼佢四年大學讀番好佢囉,總好過埋沒人才。

nintendo 發表於 18-12-23 09:39
好,你開心就好。
香港人成日話 DSE 難,中文難英文難通識難。
不如建議容許學生 drop 晒中英文通識,返正 ...

人又唔需要咁極端嘅,我講嘅case係數理全A嗰隻,不見得隨便路人甲做得到

jessimm 發表於 18-12-24 11:35
回覆 ANChan59 的帖子

現在有事實証明左收他入大學是浪費資源. 至於日後他在科技的成功, 又是另一故事. ...
请问那是什么事实?
‹ 上一主題|下一主題