用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMCC 接龍後的DSE
樓主: Cliokohonda
go

SMCC 接龍後的DSE   [複製鏈接]

我有 17-18 年個 stats 表,但冇 18-19 年,聽聞係唔見得光,但估今年應該會有好轉。

回覆 hkpapa852 的帖子

係吖,管理員知道我放聖誕假,放返我出黎

Ktfk    發表於 18-12-13 23:25

回覆 Cliokohonda 的帖子

兩屆成績都係 Band 1,但唔同層次嘅 Band 1,好難兩三句講解。

回覆 artroboy 的帖子

管理員翻舊 po,佢之前捧過個 po,擺上 FB 但依家下架+罰我面壁 30 日。

Arabellahk    發表於 18-12-29 14:13

呢個說不準。如果你係求年年 Band 1A 成績,咁 St Mary's 未必適合你。但如果你唔介意波幅大,但未跌出Band 1 水平的話,St Mary's 會適合你。
St Mary's 唔屬於多活動嘅學校,唯一年度矚目活動就係 drama。讀書風氣比較濃厚,高中大部份老師都好畀心機教,唔介意留低補底。St Mary's 主要行補底,拔尖係其次,所以 3322 率係好高,但唔好期望好多人攞 5 或以上。

回覆 artroboy 的帖子

個 po 兩個月前架喇,係小學版,迴響其實少,隔幾日先有一個留言,仲要幾乎沈底。

回覆樓主:

宜家先第三年龍,仲係有太多未知。之前舊生已經同小學部講要加強課程,同埋中學一定有同小學果邊傾過。

要好似從前咁有拔尖成績,一定有難度,畢竟宜家得果十幾個街外位,同埋兩間小學部 Band 2-3 程度嘅學生都要硬食。你見唔少叻嘅津校都係直屬關係,直屬係好迫到家長學生拼搏。中學部實施補底方案,已經係最合適。

上堂秩序。。。。就算係 DGS 同保羅男女都唔會乖仔乖女,不過呢 d 隻眼開隻眼閉,到時候個女識執生,知道自律同自控就算。
讀書風氣, in 過 MCS,覺得都 OK,同 St Mary's 唔差太遠。不過 St Mary's 就真係比較「死讀書」,不求多姿多彩,只求努力讀書。MCS 自行 all in,St Mary's 揀人 in,所以都係考慮因素。

doggy2013 發表於 18-12-26 21:45
18/19考咗咩?

我講錯左 ,16,  17 學校有,但 18 冇

回覆 doggy2013 的帖子

School Report 只講 3322,我講緊係細分,即係每科有幾多人攞每個 grade,呢個係校內自己會有 stats 表,今年冇。今年冇公開 4+ 百分比,以我認識多年,突然唔講,一定係...
順便解釋埋點解乘 87%,因為 87% 係 degree,但入三大可以係太空系。
‹ 上一主題|下一主題