用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友4歲半, 近來越來越執著, 大家有好方法嗎? ...
發新帖回覆
go

小朋友4歲半, 近來越來越執著, 大家有好方法嗎?

小朋友3歲做了評估, 有亞氏保加傾向
認知、語言在3歲已有5-6歲程度
社交也正常

我地最初去做評估, 除了因為學校建議, 還因為我看到她在家的一些情緒不穩定.. 一直到了4歲, 我地都處理得好好, 但最近問題又出來了, 還好像加劇了, 我都有點頭痛, 她好像困在自己的圈/想法裡, 我嘗試跟她溝通, 但她只是發脾氣、不停哭, 偶然會跟我說「我都唔知點解會咁 / 我唔知自己想講咩」, 我都有點迷茫了, 不知可以怎處理, 大家有好方法嗎??

回覆樓主:

例如: 最近天氣凍, 要著長䄂底衫, 她要底衫與面衫衫袖對齊, 咁手捉住底衫衫袖穿面衫.. 無論係底衫衫袖凸左出去, 定底衫衫袖冇同面衫衫袖對齊, 她都會情緒到, 大發脾氣, 話點解會對唔齊、個衫袖係壞人、唔聽話....etc 如是者, 面衫跟外套也是如此問題

夜晚瞓覺, 要張被要平要直, 唔明白點解會皺, 就情緒到... 但其實我已經解釋過係物料問題, 亦做過實驗.....

點處理好?有同路人嗎?
我好徬徨

aikifafa 發表於 18-12-13 09:38
社交也正常

行為治療 很好的選擇

回覆樓主

同我女有d似,我女4歲半,會大叫:點解要有風,我唔鍾意有風!跟住發脾氣

又成日見到小朋友有氣球就話要,又話點解人有,我無?

個人好燥,小事唔合佢意就大叫

aikifafa 發表於 18-12-13 09:38
社交也正常

其實好明顯係固執行為,有冇做職業治療同有冇排政府醫院兒童精神科
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊