用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B2女,自行點簡好呢?
樓主: ZOE0123
go

北區B2女,自行點簡好呢? [複製鏈接]

irenelwl 發表於 18-12-28 17:18
回覆 mrs.so 的帖子

學校好唔支持丫女揀卍慈,但幾個係唔同中心識的社工就好支持,但講教學方法,真心覺得 ...

我自己好多年年前已經知道小學老師協助家長選校有校方一套方法,要名!要利!有良心!有知足!,但往往不顧及學生狀況,只要派位結果,不如你嘗試到心儀中學觀察返學放學情況,再決定一月如何取捨。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

好,謝謝你的建議。

irenelwl 發表於 18-12-15 00:33
我女都係北區,老師話佢b2,但因為佢有讀障,再加上科英文級尾咁滯。我唔想佢追得咁辛苦又想揀間明白佢的中 ...

卍慈是Band 3。

回覆 tpmon 的帖子

係丫係b3。我睇中佢支援讀寫障礙的教學方式同資源。

irenelwl 發表於 18-12-29 18:45

係丫係b3。我睇中佢支援讀寫障礙的教學方式同資源。

我在大埔見這間學生較壞,選校要小心。

大埔Band 2和Band 3中學校風相差好遠。

tpmon 發表於 18-12-29 18:48
我在大埔見這間學生較壞,選校要小心。

大埔Band 2和Band 3中學校風相差好遠。

卍慈不是很壞
卍慈著重支援學生,的確壞的可能根本無心向學,但卍慈&大光是支援學生爭崩頭入讀,原因是兩校願意支援協助,大光校長更是專營支援好有經驗。

這就是點解我自行不敢放棄卍慈。因若自行不揀,派位派唔到。叩門講明會先收晒自行加派位放1的學生。而近年聽到很多sen家長消息,跨區考自行爭崩頭不收。但他們因是大埔或北區外的區域,大抽獎跨區位又少。所以對佢地黎講好難入 ,同卍慈校長傾都知原來好多學生唔係來自本區-大埔區。
我自己識左幾年的社工還叫我搵等2nd choice,話因卍慈做支援做得好,好多sen家長揀,佢都擔心我女入唔到。

irenelwl 發表於 18-12-29 18:55

這就是點解我自行不敢放棄卍慈。因若自行不揀,派位派唔到。叩門講明會先收晒自行加派 ...

我同事上水石湖墟仔仔係Adhd + Sen 三年前首輪+甲一未能如願,派了新界喇沙,最後成功叩門屯門救世軍,叫做安心了。

mrs.so 發表於 18-12-29 18:51
卍慈不是很壞
卍慈著重支援學生,的確壞的可能根本無心向學,但卍慈&大光是支援學生爭崩頭入讀,原因是兩 ...

我見在街男女kiss, 食煙wo。

卍慈校長用越來越乖來形容學生。應初入去時龍蛇混雜,b3成績,來的學生質素我明白較參差,但一樣地,很多本性不壞的學生因長期比人用有色眼鏡看他們已鬧彆扭。卍慈用佢地的方式令到班b3學生投入學習,佢地唔係要求高分,而係希望學生同自己比較。所以聽到幾個朋友講的個案,都係本來唔願番學,或唔愛學習的都有良好轉變。

irenelwl 發表於 18-12-29 19:07

卍慈校長用越來越乖來形容學生。應初入去時龍蛇混雜,b3成績,來的學生質素我明白較參 ...

對不起,我不會花時間深入了解Band 3校。

上水都派唔到😟我細個都係石湖舊生

tpmon 發表於 18-12-29 19:06
我見在街男女kiss, 食煙wo。

傻豬!食煙在求學你覺得壞

但壞當中不可全是學校問題,家教也很重要。

mrs.so 發表於 18-12-29 19:27
傻豬!食煙在求學你覺得壞

但壞當中不可全是學校問題,家教也很重要。

但大埔Band 1學生不見在街吃煙。

tpmon 發表於 18-12-29 20:12
但大埔Band 1學生不見在街吃煙。

你不見。。。只係不著校服

五間英中都 事發生,只係有無報警有無自殺有無上報,我絕不相信五間英中家長係上等人,只係日常睇唔睇到壞既一面。

mrs.so 發表於 18-12-29 20:23
你不見。。。只係不著校服

五間英中都 事發生,只係有無報警有無自殺有無上報,我絕不相信五間英中家長係 ...

是,讀書成績好總有些古惑仔女。

以前我讀官塘Band 1中學,都有小量同學打架被趕出校,但佢地個個讀書很叻,轉去其他banding 較低中學都考到全級頭幾名。
‹ 上一主題|下一主題