用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有什麼學校的校風是低調認真
樓主: Patate
go

有什麼學校的校風是低調認真   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 18-12-7 13:35
天主教女校一般比較校風樸實~
呢类"bitchy"女讀女校死梗……

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 17:47
不喜勿插
如果樓主情況,揀間校風純d,唔教女仔做大家姐嘅學校會較適合(感覺樓主唔太想培育出戰鬥格女兒) ...
其实公平d講係無学校係教学生禁既~应該係战門格父母不約而同有-样偏好喜歡同-间学校,物从类众吧~不过亦只係一部而唔係全校清-色係禁。另一部份唔声唔声唔愛出风头既自然唔会引起人关注,錯覺以為全校都係風頭躉。唔通出-个粗口港姐就整臭一鍋粥?

Charlotte_mom 發表於 18-12-7 22:24
我舊阿姐讀其中一間,佢話由細到大,學校灌輸俾佢地觀念,就係佢地將來出黎係要做管理層,要管人架
...
真係想学校“耳濡目染”下我女,佢实在太太太是但兼無所謂,-副与世無爭格。

mcl203 發表於 18-12-7 22:25
有無考慮過某些家長喜愛留意學生們既校服,是否會令他們感受到壓力,未能接受佢地既反應,就變成判斷為bit ...

呢样我好同意。有次我同女去食lunch, 阿女話隔離枱有个女人成餐飯望住佢,周身唔聚財。我話佢唔係望你,望你套校服啫。

Soundervolt 發表於 18-12-7 22:50
可能我認識讀呢堆學校嘅學生好乖好撲實啩~

X2都話物以类聚,我地自然識番呢类学生~太战鬥格既唔啱我~只不过如果有人好bitchy, 一定好不受欢迎。就算唔排挤你,都会避开你,就变成孤独精。

gigiyyc 發表於 18-12-8 01:04
會唔會係小學直升上去嗰批bitcht啲(emoji)

唔会。阿女外校生升入去既好朋友都係小学部上,平常学生-样,可能佢地唔係学霸会好d啩~

舞娃娃 發表於 18-12-8 06:57
樓上列出的都是名校....
你的要求,我想起德雅、聖母兩間低調的私校。尤其德雅小學,天主教男女校(但女生 ...
禁其实礼贤都好ok.

mcl203 發表於 18-12-8 18:54
睇唔明XXX添~~~
我明

b3410 發表於 18-12-8 20:03
說明大家對名校生要求高囡囡前排校際朗誦同場也有唔止一位XXX校同學,最後冇獎,我都有些詫異,不 ...

其实唔太詫異,因為小学時朗誦節已經常遇到,甚至我大女中二音乐節都贏过。正如細女講,咪又係学校一间,唔明点解要觉得佢禁与别不同。

flowertree 發表於 18-12-9 00:20
全部中
本人正是小中學女校產物
所以我一定不會比小朋友入單性別學校
我都揀男女幼小俾女,中学先讀女校~

LeeCC 發表於 18-12-9 12:12
朋友個女讀九龍二線小學,某次朗誦節同場遇到4 ,5個某戰鬥格女校學生。

朋友女表演出色,全場掌聲如雷, ...

家長同学生分开坐,參賽学生坐前幾排,家長坐後幾排,都係人地背脊睇到幾个学生怒啤佢个女同互打眼色,我倒觉得調味料加重左少少。

LeeCC 發表於 18-12-9 14:32
佢甘講,我復述姐

可能佢當時真係感覺幾個女仔眼神不友善

參加过朗誦節都知,同場同校既參賽同学,有三幾個都唔-定坐得好近,-場比賽五、六十人,分开两边前幾排打散坐,要互打眼色真好要有默契,仲要见到各人怒啤,果朋媽咪真-眼关七。我通常就手心出汗只关注到自己个女,只掛住同自己女打眼色鼓勵佢well done,而無暇周圍望咯。果间学校学生,唔知係真心鈡意呢定係扮鈡意,好多时都见佢地揸住本書睇就真~你有实際經驗就应举自己仔果个做例子,唔洗听朋友講嘛……禁轉折~

LeeCC 發表於 18-12-9 15:12
bear我個仔的女仔,我唔肯定咩學校wor ,只係記得果幾間女校差不多款裙,系呔唔同色
外面不可穿校服的公開 ...
禁似乎唔係特别关指定学校事,係乜学校都可能有鈡意啤人既学生……

如果係上文refer既果间好鈡意攞住本書既女校,正如楼上提過,佢地套校服非常收睛,無人会認唔出,更加唔会認錯……

Charlotte_mom 發表於 18-12-10 13:49
曾經我女玩朗誦,玩到一見人名表/人樣已知贏面幾大
無可否認xxx同yyy係真係強,但非名校嘅勁量對手亦唔少: ...
厲害

ForSale 發表於 18-12-11 09:50
吾知點解,感覺上這樓變成聲討 xxx, yyy and zzz. 相信原意並非這樣。
Exactly

little_yolky 發表於 18-12-11 12:42
老實講, 我唔覺得任何學校可以幫到樓主, 可以幫到佢女女既, 只有佢父母倆。我唔贊同小朋友天生性格係咁, 一 ...
禁又唔可以禁肯定……我細女K3已俾老師投訴……以我睇亦有天生成份,亦有人教而不善。我就同陳sir講我好怕人地話我無家教。有时基因真係好强烈,不过点都係父母对子女既时间長过学校,点都要盡人事做野。

Soundervolt 發表於 18-12-14 15:44
就算時間緊迫,始終著校服唔適合飲宴場合,父母都應該帶套衫去飲宴時時換上。著住校服代表緊一間學校,有 ...
-开始拍拖已唔誠实散收場多。

Soundervolt 發表於 18-12-14 16:04

呢單嘢最後有冇散到就唔知,不過呢個女仔最後要搞到上 ...
攞notes唔洗報警啩EK上都见人问交換notes. 買野係咪買mini bazaar野?可能佢想有多d"證據”俾佢男友睇佢真係果度讀,用-个大話去冚另-个大話……
‹ 上一主題|下一主題