用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC vs DBS
樓主: nanxiamei
go

QC vs SPCC vs DBS   [複製鏈接]

回覆樓主

樓主公子考級頭,純以成績考入DBS同SPCC都有機會,不過如果想入學校orchestra可能要加強訓練。其實現階段唔一定要讀APA,不過跟個名師單對單訓練就不可少。

hkpapa852 發表於 18-12-5 07:54
你兒子老師都好奇怪,如果因為音樂,係港島區無理由推薦DBS,可能佢只係貪戀DBS既名氣而已。 ...

DBS交通咁方便,住港島返DBS有咩問題?可能仲方便快捷過去麥當勞道
而且DBS向有體藝才華嘅同學有好好嘅培訓,並非得名氣咁簡單,當然,如果讀中學單純為求考好DSE,就冇嘢好講。

ABC-DAD 發表於 18-12-5 11:38
倒想DBS 同荃灣聖芳濟互換校舍十年,會有何變化?
DGS ーYW女都去深水埗 深造過。幾OK
...

會令荃灣樓價上升囉

ilyrd    發表於 18-12-5 11:49

b3410 發表於 18-12-5 12:28
因為我覺得要音樂與學術並重。而且呢四間是我心目中dream school, 現場考察過
...

DBS 改咗政策,加長咗lunch break,所以好多課外活動可以食飯時間做。Orchestra大部分時間中午排練,一星期淨係有一日留放學後練習。其實讀書同音樂已經有平衡,當然lunch就唯有食canteen,冇得去旺角食好野啦

artroboy    發表於 18-12-5 13:09

nanxiamei 發表於 18-12-5 22:19
EK真係好多臥虎藏龍,大開眼界,我都聽聞QC嘅老師。對於DSE嘅成績,唔係我最考慮的因素,始終太 ...

阿仔有同學用iphone X,有同學用iphone SE,有同學用Nokia,大家都係一齊開心打機,用iphone X嘅同學無意show off,同其他人比較係自己本身嘅心魔。

回覆樓主

除非你積極參加PTA活動,除咗班嘅whatsapp group以外,同其他家長可以係零交流,又何來俾人白眼。
至於班仔,佢哋真係無所謂,或者佢地預咗有啲同學好有錢,至多嘩一聲。

IloveJJ 發表於 18-12-6 10:44
如果剩係睇成績,DBS的確無乜吸引力,有好多官津成績更好。

淨係睇DSE成績,根本無需俾錢讀直資,SPCC都係咁話。

2jkidsfather    發表於 18-12-6 16:55

siufu 發表於 18-12-6 17:18
問洋人識唔識 DBS/LSC 好無聊... 咁都可以自 high?

DB仔同LS仔喜歡互相比較揶揄一下係傳統,大大師兄攞嚟開下玩笑,無需太認真。
田二少講得好,DBS俾空間啲仔自由發揮,所以各行各業都會見到佢地嘅畢業生。
當然,臨尾鄭校長出場確有驚喜同學仔俾大師兄恐嚇禮拜一DC,笑死

‹ 上一主題|下一主題