用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS vs St. Mary
樓主: kenyuenkc
go

SPCCPS vs St. Mary   [複製鏈接]

kenyuenkc 發表於 18-12-5 07:26
DGS 學費只係3萬幾,平過SPCC,而且近我家多啲,可惜這機會不屬於我~
中小有別?

hkpapa852 發表於 18-12-6 10:09
如果為咗入"名校"而攪到要成家人節衣縮食, 係咪仲委屈呢?

咁都要睇埋賽後結果,唔洗點理淨比$便名列前茅唔會委屈呢,若要補父母滿頭白髮但只能在中下遊就⋯

retriever 發表於 18-12-6 16:43
預早諗定都係好事...

事實係考到offer 係細路既才能, 唔係家長, 決定前要考慮清楚... 每個孩子是獨立個體 ...

i beg to differ.  身邊有例子 dg + sp offer, 父母付出的effort 絕對是成功因素。不過我同意神校有方法選出資質好的學生,咁需要補習去catch up 課程的%自然比官津低d

retriever 發表於 18-12-7 08:29
進唔進補,很大程度係觀念,係選擇。

譬如SC,“識得人”補習,唔等於佢哋課程要補習才能跟上,家長環境 ...
父母involvement 都是補習的一種哦,完全放手都能進身神校我相信萬中冇一。唔係話跟風但都要留意下大環境掛,正所謂知己知彼先能得勝

LittleButter    發表於 18-12-7 09:23

retriever 發表於 18-12-7 10:05

入讀哪學校都係緣份,或者係天父既旨意。未必係細路需要 ...

我意思是,即使有些沒外出補,但可能父母在家有跟,咁其實都是有補,不像我以前(相信大部分那年代的學生),真是全靠自己。
我同意龍校的話小學唔需太緊張,但到高中都要面對,同學有去補成績高過你,好難獨善其身

回覆 retriever 的帖子

1 more thing.  其實就算龍校,未必個個人都咁樂天睇得開,成績下遊那班會low self esteem, 若父母察覺也不能坐視不理,最簡單咪就是去補習,不是說我agree w the approach, 但身邊有fd 雙職自己唔識教,咁唯有outsrc.

美美羊 發表於 18-12-8 22:00
朋友的兒子讀男拔,跟幾個熟的家長開了間補習社,針對男拔課程而補,價錢貴的。佢話:「男拔喎,你估補一般 ...
不少補習社、eca 班都會用自己仔女做生招牌,assume 你朋友仔成績不錯

mcl203 發表於 18-12-9 19:30
問呢D,梗係有意無意直接問小朋友啦,始終純真D~~~

問家長,個個對’補習‘唔同自我解釋。曾經有位網 ...
最好父母不在身邊時傾下傾下就套到好多料
不過其實你mentioned 的 case 我都會consider more the 冇補 category, 以今時今日的 standard.
‹ 上一主題|下一主題