用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎 ...
樓主: skpun0317
go

一人一信致教育局局長, 嚴厲打擊用非自住地址申請大抽獎   [複製鏈接]

回覆樓主

虛報恆常住址是可能被判虛假文書罪,唔排除有人搏唔告。另將有人報假住址歸咎私小註冊,真係躺著也中槍。我覺得較好的方法是教署認真及高調執法,擺d case 上 court. 令C9們唔敢搏。

skpun0317 發表於 18-11-28 18:38
回覆 jessip2013 的帖子

政府始終較難規管各私校, 家長選擇註冊多間直私, 始終不是違規, 到最後亦只可選一 ...

私校唔係必須品,所以唔可以亦唔應該每人只可手執一間私校。
私校收生制度本身就包含有競賽成份,那些家長又揀要參加競賽,但又不接受失敗結果。是否輸打贏要?
頭盔:一路手執一校,換過馬但無hold 位。

Vanadium 發表於 18-12-2 01:31
分區派位根本問題多多,過條馬路咁近,就無端端係另一區,隨時最近間學校反而唔報得。另外,窮就話虛報,有 ...

我都聽過望住對面馬路學校,但是另一區報唔到的故事。香港樓宇太逼到到都係樓,除非只分"香港",&"九龍及新界"2區,如果唔係都未必能避免。

Vanadium 發表於 18-12-2 13:02
避免既方法就好似你咁講,超大區派位,或甚至唔分區派位任選。

果啲名校網如41,地產全部以41網招來,根本 ...

不論用什麼方法都有人覺得不公平,因為不同人對公平的定義都不同。
聽朋友講新加坡做法,可以參考。新加坡刻意不公佈小學升中的總體結果,令家長唔知學校banding,令你以為間間差唔多的假象,自然家長就近上學既意下慾會強左。當然政府都要幫手拉近校與校之間的差距。

simpson.chan 發表於 18-12-2 16:21
有時好難怪年青人越來越激進既手段去解決問題,因為政府少做少錯,唔做唔錯,唔搞大件事都唔去改善。 有問 ...

可能要到林鄭有孫,至引起佢留意相關政策。
‹ 上一主題|下一主題