用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

kkhon 發表於 18-12-3 11:30
男的多數只睇结果,而女的除了结果,一些细微的過程也会去理会。
唔..... 我認為係:

男的會先重視果, 有理想結果後再調整細節
女的係又要重細節, 又要出理想結果

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 18-12-3 11:21

十年前去參觀過一間香港十分高端嘅工業零件生產公司, ...

有些醫療產品,不需要高科技產業,都要在受控無塵車間生產,工人著過頭保護衣,頭套,鞋套,洗手,風淋才可以進入。不單止控制塵埃數量,還有 bio burden 細菌數量,定時在實驗室監控,超標,期間的產品要消毀。再要求高的還要用 迦瑪射線或 ETO消毒,所以是按用途,風險管理的角度決定生產環境,跟生意多少,單價平貴,未必有必然關係。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-3 11:35
我估到大約是那一兩間。

所謂太空基地,可能是溫控濕控無塵車間,你根本不准進入生產車間,外面影的只是 ...

我都係做生意呢尐我當然明白啦,唔係我又點會去嗰間公司呢?客戶後來跟德國(德東區)相同能力公司採購成本更平易。我只係話日本仔有尐嘢已經係孤芳自賞,例如國際上已有公認性及良好品管系統ISO或ASTM,但佢地又有佢地當中一尐不切實際嘅系統,呢尐系統喺營運上産生不必要嘅負檐,而唔係Spec或風險管理角度等要求。

retriever 發表於 18-12-3 10:59
男女大不同, 有一般差異, 女性較能接受重覆工作, 如以前工廠女工或行政工作, 亦比較接受依循, 如女班長... ...

阿仔的教育,我們是一條心的,就算有分歧,一定閂埋門拆掂先面對阿仔。只不過我是自己生意仔,時間彈性大些,我參與程度比一般正職爸爸多些,跟阿仔的關係亦好少少。CEO 平日較多會議及周末要出席一些典禮,我要頂上。我出差,就要靠佢了。

她不少堅持的原則,我回頭看看,都是正確無誤的,例如一定是英中,然後兩文三語。一定 lB 而不是 NSS,一定是先數理,然後文啇。第一個學位要專業等等,她有第一身的資訊及經驗。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt 發表於 18-12-3 12:03

我都係做生產呢尐我當然明白啦,唔係我又點會去嗰間公 ...

日本人是固執的,出於自視過高,還是無知,我就不肯定。

我見近年都多咗跟國際接軌,但部分產業的改變真係好慢好慢........ 。

ANChan59 發表於 18-12-3 08:35

睇工作結果顯示!

我亦見過兩個同期,一個可以凖時放工,另一個做到死死下要經常加班,因為係後者能幹所以老細俾多尐嘢佢做,但老細不懂愛才,當作「老馮」,有能力嘅叻人當然唔係儍,適當時間遞信起身走人~

Soundervolt 發表於 18-12-3 13:48

我亦見過兩個同期,一個可以凖時放工,另一個做到死死 ...

我見過的能力高的,老闆不專登質爆佢,用佢嚟救火,做些一般同事做不到的項目,或者工種!

都係睇老闆識唔識用人,有些千里馬,不能夠過份催谷,俾佢願景及遠景,多些自由度,讓佢自己跑,間中走歪,打兩鞭,就可以長期使用!

October.    發表於 18-12-3 13:58

Soundervolt 發表於 18-12-2 16:50

唔好誤會,呢度冇邊個教邊個,大家只係分享一下啫:funn ...

既然你話交流分享 ,就同你交流一下:
首先 從字裏行間可以知道 你的公司 不是龍頭公司 所以你話你公司畀人做踏板 既然如此 為什麼你不挽留人才 幫你公司推向龍頭位置?
其次 當你知道一個人才 只會用你公司嚟做踏板的時候 為何 你仍然會選擇聘用他?
以上呢啲係應該「一般人」問嘅問題, 但唔見有人提出。你不用答我,做生意賺$我非一般人。
第三 之前所有我都係讚美你㗎, 我話你係一個好人 所以容易 個心受傷, 究竟你看不看到我的重點?
做唔做行內龍頭 或上市, 當然涉及好複雜嘅問題, 我亦一一清楚。
點解你唔問下我 乜嘢為之important就一輪嘴事無大小..…… 講你的生意心得。

yovin 發表於 18-12-3 20:11
既然你話交流分享 ,就同你交流一下:
首先 從字裏行間可以知道 你的公司 不是龍頭公司 所以你話你公司畀人 ...

你連我 係貪心定係唔識偷懶 都睇唔到。important就係有時四奶,霍太等打電話找我做點事, 我點「敢」派個夥記去服侍佢哋。
又好似我買舖買地要睇風水, 我要搵 老師傅出馬幫手, 夥記又會點樣請得旭。 市場上出名嘅風水師傅 都唔係我哋用嘅, 我而家用緊嘅師傅 係東方日報集團用緊嗰個。
呢啲就係important,ok.

一個做生意嘅人 先把業務推到龍頭 or上市。 穩定之後 ,兩個鐘頭入面,已經可以run好一間公司。 其他嘅精力 係應該去 run第二間同第三間

yovin 發表於 18-12-3 20:12
你連我 係貪心定係唔識偷懶 都睇唔到。important就係有時四奶,霍太等打電話找我做點事, 我點「敢」派個 ...

我上嚟EK, 係因為我唔識教仔, 虛心咁問其他人, 而現在亦有啲頭緒啦, 都好多謝感激大家。 所以做生意嘅 亦唔會多講啦。

最後 自動波嘅人 係唔使教  、亦唔使用方法, 才是「自動波」。 當個個都博曬命, 邊度有人好意思懶。 呢啲 就係interview 已經揀到出嚟。
我畀咁多錢請人, 係受聘要幫公司,幫我 增值, 唔係倒返轉頭。 要增值 唔該你自己學。 任何工作崗位 都可以增值, 就係咁簡單。

yovin 發表於 18-12-3 20:13
我上嚟EK, 係因為我唔識教仔, 虛心咁問其他人, 而現在亦有啲頭緒啦, 都好多謝感激大家。 所以做生意嘅 ...

仲有上次大粒揾個秘書打比我,我一樣唔理唔覆,直至大粒親自用私人電話打比我,我核實身份, 先動到我去做嘢,呢D就係 power of 我這個山寨仔small potato.

試下派個夥記嚟搵我,睇下我SO唔SO!

好多「阿太」同「大粒」, 有D半夜唔瞓, 有D就凌晨四、五點起身。所以我半夜無得瞓!

我成日講: 天外有天、人外有人。 至今⇒ 我仍然stay hungry stay foolish.

以後唔睇呢個Post, 费事阻住你哋,請便!

October. 發表於 18-12-2 21:18
隔離左右有幾多野做,大家同事心知肚明,偏偏有人就係放工唔走,我係覺得呢d人“累”街坊呀。
...
又如何,自己做完手頭上工作再問老闆冇其他野咪走得,若老闆只看咁表面野,有才能的都唔想跟佢

Soundervolt    發表於 18-12-4 11:28

ANChan59 發表於 18-12-3 10:40
多謝你的回應及分享。

我自小就父親的教導,我好相信讀萬卷書不如行萬里路,特別是歷史,文化,管理,政 ...
其實一些soft skills, 可以從戲劇中找到examples,資源有限下是不錯的alternative。同時同意歷史文化,親身感受是最好,同埋最好自由行,搭下公車先睇到真實民情

ANChan59 發表於 18-12-3 12:08
日本人是固執的,出於自視過高,還是無知,我就不肯定。

我見近年都多咗跟國際接軌,但部分產業的改變真 ...
直覺覺得他們優點變成缺點,betamax, fuel cell, etc

MrBeast 發表於 18-12-4 08:09
其實一些soft skills, 可以從戲劇中找到examples,資源有限下是不錯的alternative。同時同意歷史文化,親身 ...

你講到戱劇訓練可以學到 soft skills ,能否講得詳細一點!

十一月份去了德國幾個城市自由行,兩夫婦以火車RE,lCE 連接大城市,再在當地乘搭地鉄及電車,加上每天行二三萬步,真係好似你所講,了解多些當地民情,生活狀況。

ANChan59 發表於 18-12-4 08:25
你講到戱劇訓練可以學到 soft skills ,能否講得詳細一點!

十一月份去了德國幾個城市自由行,兩夫婦以火 ...

more 從劇中對白看到一些communication skill 的運用。by nature 能力高的人通常在對話中很快諗到 solution to problems, 比人感覺冇同理心,standard technique 就listen n paraphrase,上training 通常做role play但效果未必好好,知道technique 再看在某情況下運用印象會更深刻,當然最重要是how he/she going to do differently tmr.

artroboy    發表於 18-12-4 09:11

MrBeast 發表於 18-12-4 09:04
more 從劇中對白看到一些communication skill 的運用。by nature 能力高的人通常在對話中很快諗到 solution ...
所以越來越多學校加入戲劇元素。其實外國一早已肯定學習戲劇對寫作、創作、學編排、合作性⋯⋯有一定的幫助。

more 從劇中對白看到一些communication skill 的運用。by nature 能力高的人通常在對話中很快諗到 solutio ...

Interesting. 我沒有受過正統的戱劇訓練,還是未掌握你的重點。

我在一次偶然的機會在比利時學了一個短時間的默劇,箇中的感受是我是有眼無珠,例如開門的簡單動作,做戱的時候不會用一個弧度開門,是用一條直線,雖然我有眼,成日見人開門,其實心眼未開。

第二點,上到台不夠放,覺得誇張的表演好白痴,但晤投入角色在台上更白痴。做默劇,化妝之後是較容易入戲。

戲如人生,不知道載上面具做人,會否投入些?

artroboy    發表於 18-12-4 09:47

more 從劇中對白看到一些communication skill 的運用。by nature 能力高的人通常在對話中很快諗到 solutio ...
eg in inside out
https://youtu.be/QT6FdhKriB8

MrBeast 發表於 18-12-4 09:24
eg in inside out
https://youtu.be/QT6FdhKriB8

Inside out 就聽過!
‹ 上一主題|下一主題