用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
樓主: Raleigh
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-12-1 22:42
你講得啱,這些就是叻仔,識得降低起步點,入咗行再轉,不是在家等理想工資的合適工作!

佢未爆發你識得 ...

有次搭的士,的士司機話佢囝仔讀Civil Eng畢業,搵咗好幾份CE工但薪酬都唔理想,未能達到前一年畢業嘅師兄起薪點,所以走咗去做補習,收入比CE嘅人工仲賺多幾千蚊。的士司機話做補習好過做CE....我唔會怪一位的士司機有咁嘅想法,但今年唔入行,出年又有後浪畢業生進入勞工巿場,要再入返行只會愈來愈困難,身為大學生咁短視我就有尐慨嘆!我衷心希望佢將來會成為補習天王~

artroboy 發表於 18-12-1 22:19
我唔怕記者,我之前曾經有跟過PR 公司做 event , 成日要call 記者。

我講呢一次,LV 2004→係榮小姐親自统領,何小姐也有份參與!
呢一次 奠定PR嘅啊一地位,打底其餘嗰兩間。
PS 最怕同佢哋打麻雀!

唔知你畢業未呢?

女人年齡的秘密

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:03
其實依家我好少直接參與聘請中低層同事,因為每個Dept都有佢地自己嘅HR Budget,Dept head會自負盈虧,不 ...

所以,我一直奇怪。

冇理由fresh grad會由你去 interview.

而家我明白啦!
原來你係一個 心地好好 好好 嘅老闆。

因為有好多 你講嘅嘢,我一定唔會做⇒例如:打電話

人情債難還, 陣間 人哋打番畀我 ,幫佢照住 仔/女 就頭都痛埋。

俾個Like你!

yovin 發表於 18-12-1 23:29

我講呢一次,LV 2004→係榮小姐親自统領,何小姐也有份參與! ...
好靚啊!當年我已經轉咗行。準備做媽媽。哈哈!我大過你。

yovin 發表於 18-12-1 23:34

所以,我一直奇怪。

我相信身為一個好嘅上司唔單止有領導才能去做好工作,仲應該係好嘅mentor,令每一位共事嘅人能夠増值~

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:41
我相信身為一個好嘅上司唔單止有領導才能去做好工作,仲應該係好嘅mentor,令每一位共事嘅人能夠増值~
...
我地興定期同下屬聚餐,培養感情

artroboy 發表於 18-12-1 23:43
我地興定期同下屬聚餐,培養感情

我反而唔會同同事聯誼,莫講話去聚餐,我未同同事去食過晏,但佢地會感覺到我會關心同認識佢地,共同進退~返而離開咗嘅同事我唔會介意。

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:47
我反而唔會同同事聯誼,莫講話去聚餐,我未同同事去食過晏,但佢地會感覺到我會關心佢地,共同進退~返而 ...
你係老板,梗係唔好啦,邊玩得暢快㗎
比錢得啦。

artroboy 發表於 18-12-1 23:49
你係老板,梗係唔好啦,邊玩得暢快㗎
比錢得啦。

Yes, Yes.

我唔請男的,溝通唔到。

女人易氹,以前我最鐘意送LV + 利是 。不過而加LV out左。現在 變成送 名校試卷 + 利是。

ps番先, 費事畀人話 性別歧視。我老公管倉,佢嗰邊會請男人的。

IYY    發表於 18-12-2 21:43
artroboy    發表於 18-12-2 14:41

yovin 發表於 18-12-1 19:22
所以這就是「關係」的重要

識到你真好!

所以做人要醒目,商業社會識人好過識字,我呢位朋友係地產發展商非常高層(經常見報嗰種),當然喺業界有相當影響力,呢張係好多人眼中夢寐以求嘅人情牌,但為咗少少人工嘅分別而放棄呢個「非常關係」就真係叻極有限~

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:47

我反而唔會同同事聯誼,莫講話去聚餐,我未同同事去食 ...

我最關心清潔阿姐, 保持地方清潔, 特別係個廁所。

因我去人任何地方→睇厕所。

yovin 發表於 18-12-2 00:30
我最關心清潔阿姐, 保持地方清潔, 特別係個廁所。

因我去人任何地方→睇厕所。

我印咗一張卡片俾公司茶水阿姐,個title係Many-Drinks Director! 同我個title Managing Director差唔多呢~

...

十分正確
原來很多高層、老闆在此post.
我個人特別怕還人情債、所以很少找朋友幫手,會辛苦很多,但心安。

Soundervolt 發表於 18-12-2 00:33

我印咗一張卡片俾公司茶水阿姐,個title係Many-Drinks  ...

清潔姐姐都有卡片,好可愛啊!

我都只係親手送圍裙 俾個hug咋!叫佢哋有咩事可以直接找我。

點解EK嘅高層,多數係女人?

yovin 發表於 18-12-2 00:43

清潔姐姐都有卡片,好可愛啊!

公司卡片係對同事嘅一種身份認同,使少少錢又可以令同事有歸屬感,何樂而不為呢?

IYY    發表於 18-12-2 21:44
王家爸爸    發表於 18-12-2 09:41

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:18

有次搭的士,的士司機話佢囝仔讀Civil Eng畢業,搵咗好 ...

我都同情那個畢業生,不少學生選擇CE,以為人工比其他 engineer 高20-50%,但同其他工作比較,還是可能有差距。近年,好多學生畢業就已經債務纏身,急於還銭俾政府,形勢逼人!

CE做(emoji)肯定要落地盤,我估有些年輕人未必想落去,好天晒,落雨淋,工時長,未必個個頂得住,可能這個才是真正原因!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

...

你真的好好人,好容易受傷(指嗰心)!

我在家人 成長經歷 教訓下,令我唔會教人和幫人湊/增值(我只會教细细妹和细仔)。

所有important上午自己做,下午返3間→每間兩個鐘。So都只能簽名,簽票,簽簽簽同去廁所。六點一定返屋企,七點開壇for兩位少爺+電話搖距工作。半夜十二點,先開始睇聽日要簽D乜……所以要半夜一邊跟市,一邊上EK。好在我少睡和挨得。

妹剛英國畢業回來幫手,我才可以安心放星期五( 通常星期四晚吃藥 逼自己睡多啲),之前真係365日non-stop。我要快D退休「十年」→ 交比妹和仔,否則一定唔長命。

搭車時間睇書和報,車上能睡。

退休,我要同「吳尚俊」拍拖呀!

yovin 發表於 18-12-2 03:37

你真的好好人,好容易受傷(指嗰心)!

所以我以前做到生仔嗰一日,出院後休息一日( 飲回奶水收奶),然後返工啦!

我仲記得夏天,怕入風手尾長,包到成個 麻瘋病人咁返工!

前四後六,No way.無我份。

October.    發表於 18-12-2 08:49

akys 發表於 18-11-30 20:30
近年美國中國好多科技公司跑出來,創辦者大多讀得書,雖然不一定是學霸,但都係名大畢業。拉回高中來說,他 ...
hi tech hi 野,有tech 冇app 好難成事,冇tech 底只跟風更唔使講。
介紹大家一美comedy: silicon valley, its abt a tech start up

Soundervolt 發表於 18-12-1 23:18

有次搭的士,的士司機話佢囝仔讀Civil Eng畢業,搵咗好 ...
呢d咪就是父母價值觀的角色,做CE有upside, 補習除非變生意,前途有限
‹ 上一主題|下一主題