用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校 SPCS 中一講座
樓主: Bumsigu
go

聖保祿學校 SPCS 中一講座   [複製鏈接]

我當年就無交P3成績表咯

700又好,过千也罷……SPCS都係睇成績同全港排名~係屬全头果批咪机会大,好简单,其他都係陪跑~我成曰觉得幾多人申請並唔重要,最紧要自己果个係咪头果浸。

小乖豬 發表於 18-11-19 00:22
非常同意! 我都講過有些考級過百的都會申請搏下運氣, 你冇得唔比人申請, 舉例就算全港50000學生全部都申請, ...
点解碰运氣同攞面試經驗都情願去HY GH, 而唔揾SPCS? 因為前者填張表印份portfolio就搞掂~SPCS嘛,事前功夫太多啦,做完book reports又要做e-portfolio,真係唔係禁多家長肯花禁多功夫㗎。大概阿女做完book reports, 家長都唔会望都唔望就交吧……真係好多功夫……取易不取难情況下都未必因為升中人口多左而多左申請人……又或者金豬年生仔多呢?我就觉得不在自己控制範圍以內既原素,諗多無謂,伤神~

w-w 發表於 18-11-27 11:28
請問self introduction 及 Book report 要手寫定可用電腦打完再print out?
另外, second in 會見家長, 通 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3608728&highlight=SPCS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3535354&highlight=SPCS

sharond89 發表於 18-12-1 11:37
請問中文book reports係用英文定中文寫?THX
这是个甚麼问題?

Cliokohonda 發表於 18-12-2 22:57
想講粗囗,阿女交低左四本書,叫我快d做book report .因為佢有同學報,所以想去趁熱鬧。
...
禁大个女要承擔後果嘞~自己想報咪自己做,填表加iportfolio-律都係女自己做,我只負責同佢親身去交表。

Joyceyim    發表於 18-12-4 11:48

angelhipo 發表於 18-12-5 11:04
請問聖保祿學校有咩叻?大家咁想入?

校服靚学費平

angelhipo 發表於 18-12-5 11:41
佢地運動同音樂如何?
都想試下,但唔知點答有咩貢獻
似乎你未太瞭解要申請既中学,如果係今年申請又太遲了。如果係明年申請,应該早d上心儀学校校網瞭解下,再去简介会,如果唔係,就好似人地隔離枱話呢隻股票賺硬你又跟住去買埋—份禁。

heiheishum 發表於 18-12-11 19:36
知唔知今年大概有幾多人申請呢?

其实考小一同中-,点解成日有呢个问題呢?有实力既話,对手再多都無影响,無实力既話,那怕係二選-都唔会被選中。

小乖豬 發表於 18-12-11 22:02
Did all of you notice that the school asked the students to wear 'casual wear' for interviewing. So, ...
Follow instruction

heiheishum 發表於 18-12-21 23:48
回覆 小乖豬 的帖子

一定要便服嗎? 我仲諗住著校服!
Follow instruction

bettyay 發表於 18-12-22 07:32
講明smart casual,  硬要問「一定要」嗎?未讀已經唔合作
我都唔明,学校寫到清清楚楚都仲係要挑战-下……人地如果要求交小四至小六成績表,或者唔收porfolio只收四頁紙時,又有無人问係咪“一定要”呢?

我女當年牛仔褲波鞋~
‹ 上一主題|下一主題