用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Law友之出路
樓主: mother904
go

Law友之出路 [複製鏈接]

mother904 發表於 18-11-16 22:11
對於文科生來說,Law是其中一條可行的專業出路,但現今世界律師難做,想請問各位,Law友不做律師,又有哪些 ...
記得我以前讀既大學,佢哋既法學院既招生廣告裡面,有好多公仔講出路既行業,其中一個公仔係一個人揸住掃把係到掃街。

mother904    發表於 18-11-19 23:57

ramuza 發表於 18-11-18 21:12
and many becomes AO too
我都覺得 AO 係唔錯既出路。

Honormama 發表於 18-11-19 10:21
教英文
香港律師既英文程度差咗:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170614/56828116

Activehealth 發表於 18-11-19 20:50
篇文章都唔係話執業律師英文差。

作者為執業律師,他的文章明明寫英文差果個係問責官員!
Poor English spells doom for most law grads:
https://www.scmp.com/article/326573/poor-english-spells-doom-most-law-grads

poonseelai 發表於 18-11-19 21:25
我同意筆者所講香港政府踒化英文,連財政司司長official blog 都 Chinese only
我反而感覺係講唔掂既機會大啲。

mother904 發表於 18-11-20 00:18
這是2000年的舊聞,當年董伯伯推行母語教學不久,但近十年已不少學校微調教學語言,英文仍然這樣不濟?但 ...
這是2000年做律師,一定係回歸前讀法學既,三年法學學位加一年PCLL,最遲啲1996年入大學,1989年升中既,唔關董伯伯推行母語教學既事,反而係香港既中學教育制度喺上世紀尾出咗問題。

poonseelai 發表於 18-11-20 08:05
在EK也有兩批說法,有人覺得現今年輕一代英文好咗,是年長一輩晤接受下一代叻過自己,另一面認為普遍差了 ...
其實感覺下一代叻咗定差咗,好睇生活圈子。我兩類小朋友都有接觸,我覺得一般小朋友(例如一般屋邨見到既中低下層市民既小朋友),英文、中文都普遍好咗。反而啲B1頭、B1中既優秀分子,唔止英文普遍都差咗,其實中文普遍都差咗。

ilyrd 發表於 18-11-20 08:56
同意,係好多方面都"貧富"差距大咗.
差距真係大咗?我觀察到既反而係差距縮細咗。以前,見到既大部分差既,係完全唔識英文既,連單字都唔識;現在差極都講到啲。

ilyrd 發表於 18-11-20 11:27
或者咁講,以前有"上"中"下".而家"上"還是"上",但"中"下"好似開始有的模糊.所以我覺得差距缩細係"中"下".只 ...
都係嗰句,生活圈子決定咗睇到既野。
‹ 上一主題|下一主題