用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE vs IB vs GCE
樓主: Lindytiger
go

DSE vs IB vs GCE   [複製鏈接]

Lindytiger 發表於 18-11-15 23:20

GSIS & CIS 你覺得唔好嗎?ESF 初中有啲擔心
國際學校我只係鍾意英基既KGV同港島,個人覺得KGV有啲似DBS。GSIS早期借用灣仔校舍(新加坡國際學校都用過),我入過去八過,印象唔太好。

ABC-DAD 發表於 18-11-15 23:29
身邊人多係中3過去,會有多啲時間做好GCSE, 同習慣口個邊生活,去到先發覺佢適應學習好快, 自己安排好多活 ...

請問係咪一路上都係GCSE, 唔會再轉IB ?

王家爸爸 發表於 18-11-15 23:30
國際學校我只係鍾意英基既KGV同港島,個人覺得KGV有啲似DBS。GSIS早期借用灣仔校舍(新加坡國際學校 ...

Island School 依家暫借沙田,有點遠

Lindytiger 發表於 18-11-15 23:30

。。。。

王家爸爸 發表於 18-11-15 23:30
國際學校我只係鍾意英基既KGV同港島,個人覺得KGV有啲似DBS。GSIS早期借用灣仔校舍(新加坡國際學校 ...

如果以升英美大學的成績而論,最好的幾間係 GSIS CIS HKIS ISF。而 ESF 來說 Shatin College 最好,KGV 同 Island 都比較普通。

b3410 發表於 18-11-14 22:29
感覺美國大學選擇更加多,揀到眼花。請問應該如何準備?

入美國名大學,最重要是在香港讀一間有入名大往績的中學,校內成績好,SAT AP 高分,ECA 特出,寫好 personal essays,同埋老師 recommendations。

Lindytiger 發表於 18-11-15 23:32
Island School 依家暫借沙田,有點遠
你搞錯咗啦,Island School 係喺港島區波老道,我週末行山經常經過。

RunningPig 發表於 18-11-15 23:48
如果以升英美大學的成績而論,最好的幾間係 GSIS CIS HKIS ISF。而 ESF 來說 Shatin College 最好,KGV 同 ...

Island School 幾勁下:
https://island.edu.hk/the-best-ever-ib-and-btec-results-of-island-school/

你肯定 Shatin College 最好 KGV 同 Island?

王家爸爸 發表於 18-11-16 01:17
你搞錯咗啦,Island School 係喺港島區波老道,我週末行山經常經過。

Island school redevelopment

https://island.edu.hk/redevelopment-and-decant/

So it’s at Shatin now

王家爸爸    發表於 18-11-16 09:33

Lindytiger 發表於 18-11-15 23:30
就目前情況睇,初中讀傳統課程,高中轉IBDP,成功既人都唔少。相反,小學至初中都係行IB或仿IB,最後轉番去NSS考DSE失敗既較多。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

如果係去外國升讀大學,個人經驗提議讀完中四去英國讀sixth form然後考AL係絕對可行,想考lse,imperial,oxbridge亦機會大增,而香港初中讀什麼亦冇關係,可以銜接到(除ib學校選擇較小之外)。如果錢不是問題,去外國讀書可以增加視野,擁流利外語,大學和學科選擇也多,甚至經nj回港,何樂而不為。

。。。。

。。。。

。。。。

王家爸爸 發表於 18-11-16 01:22
Island School 幾勁下:
https://island.edu.hk/the-best-ever-ib-and-btec-results-of-island-school/

https://www.esf.edu.hk/2018/07/08/ib-2018/

Shatin College 有七個狀元而 Island 有五個。而我從朋友聽來,Shatin College 一路以來學術都係 ESF 最好。

王家爸爸    發表於 18-11-16 09:32
Lindytiger    發表於 18-11-16 09:21

Lindytiger 發表於 18-11-16 07:54
Island school redevelopment

https://island.edu.hk/redevelopment-and-decant/
。。。。

RunningPig 發表於 18-11-16 09:13
https://www.esf.edu.hk/2018/07/08/ib-2018/

Shatin College 有七個狀元而 Island 有五個。而我從朋友聽 ...
認識三位畢業生, 所以知道暫時shatin college成績係ESF內最好

hkpapa852 發表於 18-11-16 08:39
就目前情況睇,初中讀傳統課程,高中轉IBDP,成功既人都唔少。相反,小學至初中都係行IB或仿IB,最後轉番去 ...
請問咩叫仿IB?

ABC-DAD 發表於 18-11-16 08:57
讀完中四上sixth from 都好多,大多係相當好成績嘅知名中學學生,早2年過去可以享受下獨立生活,邊種啱自己 ...
呢個方案就大約中二下學期至中三開始做功課揀學校, 對嗎? 當地中學係咪只需要參考香港校內成績已經可以?

ABC-DAD 發表於 18-11-15 23:29
身邊人多係中3過去,會有多啲時間做好GCSE, 同習慣口個邊生活,去到先發覺佢適應學習好快, 自己安排好多活 ...
細既揀左邊度既boarding school? London?
‹ 上一主題|下一主題