用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎? ...
樓主: lovecupid
go

真的有「選適合自己子女的學校」這回事嗎?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-14 09:41
Band 3 諗皇仁就未見過,不過真係見過 Band 2 話自己適合讀皇仁。
QC 抽入的都不會冇同區弱校1C人, 個B2生可能是強小學2A生, 佢個想法對我來說未必天荒夜談.  如果佢說合CoEd 我反而覺得可能稍不現實..  

王家爸爸 發表於 18-11-14 15:53
大抽獎時,B2生就係B2生,強弱小學一樣。灣仔勁既小學都係單性別既,女仔嗰幾間無得抽QC,男仔嗰間唔敢抽( ...

我係我意思話佢喺一間強嘅小學 成為 band2生 抽獎qc 嘅機會都冇埋 但係其實佢係一家 弱嘅小學可以係實力係band1 生 都有機會抽入(?)  你嘅意思係唔係指個區冇 弱嘅男校或者男女校 所以唔會有 實力 名不符實 人 抽獎 入 到 去呢

回應樓主的題目:

選適合自己子女的學校 - 此行動當然是要在 "有野可選擇的情況下" 才有意思.

對於大部份人, 很多條件會凌駕於" "適合" 前, 如學校名聲, 是否單性校, 成績不低於B1, 英中..之類
此些條件已先隔除 "不會選""入唔到"  的情況,
剩下來的就要看 "適合" 此個條件.  

而所謂中學的"適合度" ,
在可選的同level 學校內要做final 選擇
會主要按 "學校畢業生去向"  (升大學的情況) 去評估 ,
細分包括
1. S4 選科自由度/  DSE 的強弱科 是否同升學目標相配
2. DSE外的其他學制 如IB  - 易入度 / 成績  / IB內的選科自由度 - 會唔會提供實際可行的安全網跳船用 / 或快速電梯省時省力快到目標.  

所以"適合" 未算選校排第一的考慮, 卻是最後入讀某間學校的"主要因素".
‹ 上一主題|下一主題