用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

happybibi 發表於 18-11-13 12:55
樓主,在EK裡, 大多數人都認為GH是很谷的, 功課多, 又要外補等等, 小朋友及家長之間競爭很大.

作為GH家長, ...
話谷嗰啲, 好多都係人云亦云, 根本就唔係第一手資料. 作為gh現在嘅家長, 幾年嚟我都仲未感受到個"谷"字. 平日功課 (唔計改正) 基本上唔超過5樣. 比起好多官津都少. 一年兩考, 基本上測過嘅又唔會考返. 每次範圍我覺得都ok. 正如你所講, 考試冇名次(有人覺得呢個係缺點), 家長/學生又少咗啲比較/壓力. 幾年嚟喺唔同嘅班 whatsapp group 上, 都冇人問過/比較過其他人成績 (家長自己私底下有幾"chur"就佢自己嘅事啦). 至於話用啲學費嚟一對一私補英文嘅人, 其實知唔知gh幾錢學費? 一對一私補英文宜家市價係幾錢個鍾?

Lingfung813    發表於 18-11-14 09:08

ceciduck 發表於 19-1-23 11:40
相信大部份「區名小」出身而最後有幸入到大學做埋偽中產o既父母都唔會選返「區名小」,所以點解D直私會爭崩 ...
有部分人目標為本, 唔會睇咁多嘢. 但亦識人棄地區名中, 選成績稍差嘅傳統名中. 為嘅就係小朋友嘅眼界視野, 將來校友嘅connection, 名牌對將來升學嘅優勢......呢啲好多都係地區名校相對較弱嘅嘢.

ceciduck 發表於 19-1-23 14:00
回覆 ok3 的帖子

其實名校對升大學來講未必好有特別優勢...升大學都係公開試成績行先,有不少區名中學入三 ...
入香港嘅U就係. 當你申請外國啲U時, 名校有時就會發揮作用.

Ilovebbsss 發表於 19-1-29 00:32
當不能升上中學,成績表上的分數亦因為教快,大班教學,不能客觀表現小朋友實際表現。到時要走都走得好痛 ...
其實中學(尤其區內)對好多小學嘅水準已有個底. 你估真係間間小學嘅90分中學老師都係睇成一樣?
如果你講到要捱, 天天打杖, 咁可能真係要考慮小朋友是否適合了.

‹ 上一主題|下一主題