用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立   [複製鏈接]

回覆樓主

我個女以前都係九龍讀幼稚園半日課程加車程,我覺得可以接受,但上小學是全日課程加車程,回家再做大量功課,真的要諗清楚。小朋友是會好攰,d人成日話仁立上唔到林護就完,其實係佢地冇睇過學校網,內裹有哂咁多年過往學生升中學資訊,唔會唔透明,其實每年上林護,SPCC,女拔,maryknoll⋯⋯等學校都有大既50幾個,未計其他band1中學。而葵青區俾人印象係龍蛇混雜屋邨多,但黃大仙區是沒有屋邨嗎?那精挑細選出黎既GH學生上唔到中學,又會是不徬徨嗎?黃大仙中學網特別好?

lcl505 發表於 18-11-20 09:13
我個女以前都係九龍讀幼稚園半日課程加車程,我覺得可以接受,但上小學是全日課程加車程,回家再做大量功課 ...

不如考慮清楚搬屋還是不搬?回家後都接近5點,去補習定做功課先?與其大家都辛苦不如揀間近。GH,仁立都是我喜歡的,但你要想清楚男女校,定12年女校。若入讀呢兩間,唔用功,情況都會係一樣,包底。但仁立真心學生質素一定較GH參差,但是好事是壞,自己考慮,派位每年都是大既55%band 1, 上林不是按名次,而是band 1仁生都會trigger到聯繫位,林成續如何住呢區都知,hkpapa評論林及鄧顯為香港最好既官津男女中學,升8大每年都有接近90%佳績,佢地既合唱團更是年年全港冠軍,早幾年外地比賽更贏了國家隊。無可厚非GH論名氣,運動成續是相對俾仁立及林護高。但好到值得?。

lcl505 發表於 18-11-20 09:13
不如考慮清楚搬屋還是不搬?回家後都接近5點,去補習定做功課先?與其大家都辛苦不如揀間近。GH,仁立都是 ...

1)搬家、賣樓、再買。2)唔搬小朋友舟車勞頓、兩小時每天在路上奔走,時間可用黎補習或學野。3)12年男女定12年女校 ,小朋友同其他異性相處情況又是好?4 )免費定俾錢 5.)英語好了,中文卻會變差,大多數例子,如何選取,自已考慮
真的每人把尺都不同,每人情況亦不同,請考慮清楚後,早點放位予有需要的人,我相信你放邊間,兩邊都會有人開心

回覆樓主

小女讀小二,不是精英班,無補習,只在考試前倍佢睇下課本,輕輕鬆鬆就頭幾名。當初考到直私及英小,但最後都因為一個近屋企既原因,去膽粗粗抽仁立,因小學讀全日,如最舟車勞頓2小時,真不敢想像,做完功課,仲有冇時間學野溫下書。仁立有兩精英班,每年唔計去其他好學校個大約十幾人,仲有接近40人上林護,計落精英班如只target林護都會over50%機率上到。假設大家都上返自己鐘意既直屬中學,講dse成續又是林護勝,況且英文林護優良率都好高。

lcl505 發表於 19-2-13 16:08
小女讀小二,不是精英班,無補習,只在考試前倍佢睇下課本,輕輕鬆鬆就頭幾名。當初考到直私及英小,但最後 ...

英小我反而眼見好多小朋友中文跟唔上,有得必有失,讀男女校,定女校,自己諗。個人唔鐘意純女校既小圈子感覺,一讀12年女校,定12年男女。一齊早起,定屋企留下返學。自己應該早諗清楚,早放位俾其他小朋友。

whitepurin 發表於 19-2-13 22:53
其實人越大越發覺讀書只是人生一小部分, 將來工作性格際遇比dse幾多5*更重要, 但現實始終有大學入場券會好 ...

非常認同你講法,大家既然是父母應該最了解自己小朋友能力,及自己的期望,真心兩間都是好學校,揀間近或搬家遷就吧,不要苦了自己小朋友。讀書並不是唯一出路,亦不受時間及成續所規限。凡是盡了力,便問心無愧
‹ 上一主題|下一主題