用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs 仁立
樓主: vicymama
go

GH vs 仁立  

其實比較津校男女校同私立女名校都要考慮津校既地區,因為男仔既 range 都好大,品行差既真係可以好差。

至於 GH, 最近我係酒店洗手間見過佢哋中學合唱團,剛表演完入去梳洗吓。係無咩外人睇住既情況下都表現得大方得體,且相互間似乎感情好好,完全無八卦 or arrogant 果d感覺,真係難得。

我自己係津小男女校,之後上 B1 津中女校,所以唔會想自己仔女去津小男女校,太多「見識」了。至於同性戀就真係無係中學見過,反而大學有男有女時才遇到,唔覺得係環境因素。

回覆樓主

GHPS

kenyuenkc 發表於 18-11-10 09:42
我一定揀仁立~

第一。慳數萬蚊,可以俾阿女發展更多興趣

100% agreed

如果有實力,入仁立,考頭幾名,全港band one A 任你挑選。

SIS123456 發表於 18-11-13 05:48
樓主,建議你跟小朋友商量,看看她較喜歡哪一間!

這裡的回覆有些比較主觀,他們可能對自己學校也未能100% ...

始終係小朋友讀書,如果兩間都咁好,可以帶小朋友參觀下兩間校舍,分析下返學路程,返學方法,男女校與女校分別,可能小朋友就自己就會有選擇。

醒目開學勳章 王國長老

CHP 發表於 18-12-17 19:49

100% agreed

DEL

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 11:24
嗯.....朋友孩子係仁立
頭幾名呀......據老師所言「前幾個已決定揀直資所以佢個小朋友係聯繫條隊排頭一, ...
GH 頭幾名就可能的確係任揀。不過在GH想考頭幾名,一定困難過仁立。

回覆樓主:

仁立

Charlotte_mom 發表於 18-12-18 11:24
嗯.....朋友孩子係仁立
頭幾名呀......據老師所言「前幾個已決定揀直資所以佢個小朋友係聯繫條隊排頭一, ...

全港band 1A任你挑選

去報名啫....... B3學生唔介意浪費報名費都可以報任何直資B1既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

相信大部份「區名小」出身而最後有幸入到大學做埋偽中產o既父母都唔會選返「區名小」,所以點解D直私會爭崩頭....自己經歷過就會知道無論見識家庭背景英文程度人脈等等都真係有分別,又或者咁講,如果你小朋友本身讀到書,冇錯可能最後都係行同一條路上到同一間大學讀同一個系,但名校有機會令個人目光提升高一個層次,淨係講緊GH到高小有遊學團呢D開闊眼界o既機會已經唔係津校可以比到,當然代價同壓力一定會大D,父母都要考慮有冇能力支持到小朋友同埋你哋本身理念,如果有能力,唔駛諗,我寧願自己辛苦d帶小朋友眼光放闊D
況且,津校始終係中文小學,要考慮埋就算去到英中初頭都可能會追得辛苦,根底亦未必咁好

ceciduck 發表於 19-1-23 11:40
相信大部份「區名小」出身而最後有幸入到大學做埋偽中產o既父母都唔會選返「區名小」,所以點解D直私會爭崩 ...
有部分人目標為本, 唔會睇咁多嘢. 但亦識人棄地區名中, 選成績稍差嘅傳統名中. 為嘅就係小朋友嘅眼界視野, 將來校友嘅connection, 名牌對將來升學嘅優勢......呢啲好多都係地區名校相對較弱嘅嘢.

回覆 ok3 的帖子

其實名校對升大學來講未必好有特別優勢...升大學都係公開試成績行先,有不少區名中學入三大U比率高過傳統名校,但入到U會發現名校生真係會有自信D

ceciduck 發表於 19-1-23 14:00
回覆 ok3 的帖子

其實名校對升大學來講未必好有特別優勢...升大學都係公開試成績行先,有不少區名中學入三 ...
入香港嘅U就係. 當你申請外國啲U時, 名校有時就會發揮作用.

回覆樓主

我會選gh,如果是外生考入,應不存在讀不上。

始終GH的英文無得比,見識視野唔同,如果讀書是一樣幸苦,小孩成長不只看成績。

作為GH 幼家長, 每逢自接同D 中學,小學一齊搭小巴落山, 我都會聽到中小學既師姐大大聲句"唔該司機"先落車, 我就知我冇揀錯, 當然讀唔讀返到上去係後話, 但修養這回事真係呃唔到人, 建議樓主再去2間小學睇下D學生質素再下決定LA~ ^__^~ best wish

近年每逄12月左右, 都開始會有一班GH小六家長出嚟訴苦:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 617&fromuid=1389083

大家不妨停一停, 睇一睇, 再諗一諗, 會否他朝君體也相同呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-28 13:45
近年每逄12月左右, 都開始會有一班GH小六家長出嚟訴苦:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 617&fromui ...

無意推銷GH,只想分享自己的想法。往時一直沒有提及,皆因GH兩字太惹火,無意引發爭議。

如果只用升學銜接去評價一間學校,會否沒殺了一羣小學老師的努力?GH老師好有方法同心機敎小朋友,即使未能升中,小朋友六年的學習也終身受用。選小學是想小朋友有一間合適的學校學習六年,如只以升中結果考慮,似乎有點本沒倒置。

小囡是GH初小生,由小一開始已認清升中不是必然,我們選擇GHP是喜愛學校的教學及風格,我亦一直有留意其他中學,做好凖備。

即使學校提供100%升中,如小朋友不適合,小朋友讀得唔開心又何苦。

回覆樓主

至於有指學校唔收返自己教既囡的説法。其實讀書一半天份,一半後天。每間學校每一班,即使同一位老師教,都會有人滿分同時有人唔合格。老師無魔法令所以入學的學生都成績優異。天份、上課專注度及課後溫習,比老師教學質素及方法更能影響學習成效。

當然,學校亦有不足地方,如學校能提供banding資訊,可減少家長的無助感。

kbi 發表於 19-1-28 23:25
無意推銷GH,只想分享自己的想法。往時一直沒有提及,皆因GH兩字太惹火,無意引發爭議。

如果只用升學銜 ...

當不能升上中學,成績表上的分數亦因為教快,大班教學,不能客觀表現小朋友實際表現。到時要走都走得好痛苦。

真的要值得再捱多幾年嗎,天天都打仗嗎??

比我會揀仁立

kbi 發表於 19-1-28 23:25

如果只用升學銜 ...

太有同感, 也不明白為何GH 2字在EK總是惹火, 身為GH都11年既家長, 真是令我感到好奧惱, 總是被批評得超負面 , 真是想不通