用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求中文故事圖書推介(女仔)
樓主: ysin
go

求中文故事圖書推介(女仔) [複製鏈接]

回覆樓主:

最近二手入了呢個新雅出版嘅普通話大王系列,因為有漢語拼音,阿女即刻搶黎睇。字量啱小一自行閱讀。

回覆樓主:

今日逛書店,見到童話夢工場嘅橋樑書好吸引,好啱女孩子睇! 等阿女KO完一箱小兵後就會入貨   

Elenalan 發表於 18-11-28 19:35
最近二手入了呢個新雅出版嘅普通話大王系列,因為有漢語拼音,阿女即刻搶黎睇。字量啱小一自行閱讀。

我一直好推介用漢語拼音嘅中文書俾K3~P1睇,因為可以幫佢地順利由伴讀過渡自行閱讀,即使有d字唔識,睇拼音都可大致估到個字,又可順便溫埋普通話拼音,一舉2得。

apple~y 發表於 18-12-12 12:59
回覆 Elenalan 的帖子

想問下你多數係邊入2手書我有興趣

carousell和fb各2手書group

apple~y 發表於 18-12-12 13:02
我女時時係學校借呢類整野食書,次次借4,5本

我女成日去電腦室玩,學校圖書館間中先去
‹ 上一主題|下一主題