用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 15:53
大前提係「唔深」嘅定義?所有科目都冇教深,同出面普通官津一樣,定係有一兩科教快半年都接受到?

培道、 ...

程度深唔深唔係重點。

主要係功課,會否好多,好耗時。

或者好刁讚,超出細路智力。

HK-MAN 發表於 18-11-8 13:00
最耗時既功課應該係填色畫畫之類...

小學邊仲有填色?!

smiley7x24 發表於 18-11-8 22:25
咁幾時學乘數?

我眼見,佢哋而家小三,功課已經係三位乘兩位!!!

luckybaby2011 發表於 18-11-8 14:37
無諗過要佢入大學、只係驚第時要入band 5中學易學壞....
我本來都唔擔心、都知佢咩料唔會入一綫之前都無諗 ...

咁牙,諗下播道,音小呢D,宗教化D, 學業要求無咁高既學校。

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:36
除咗出咗名係sell關愛既學校可能會好D之外, 任何官津/直資/私立小學, 都唔會輕鬆

不過sell得關愛, 學術訓 ...

禮賢都係SELL 關愛,出名愛心爆棚。

但昇中成績一D 都唔失禮啦。

BoMuiB 發表於 18-11-8 00:43
直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一 ...

M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIBLE。

就算而家香港交通方便左,以英小牌頭,亦可嚇走唔少人。當年八卦有問過街邊檔主,新港人朋友幫子女抽邊間,佢哋會報軒小,聖法蘭西小學,但唔敢報區內英小,怕語文跟唔上。

sunnymama2 發表於 18-11-8 08:14
我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會 ...

小一係蜜月期。而且龍直確係可以慢慢培養,唔駛太多步步進逼。

星星的後裔 發表於 18-11-9 07:40
借位一問:係唔係津校就一定會深同大功課壓力?

津校唔一定深,但功課量和抄寫較多。

Lingfung813    發表於 18-11-9 08:37

hkpapa852 發表於 18-11-9 12:08
你以為入咗直資/私立小學, 就一定唔會派入B3中學?

咪天真. 入咗直資/私立小學, 如果家長唔跟緊D, 最後只係 ...

我相信直私家長係多跟車貼,但呢個係咪必然要求我有懷疑,甚至認為容易弄巧反拙。

我一直認為家長跟貼唔係好野,家長令細路對學業功課有ENGAGEMENT 先係好嘢。

hkpapa852 發表於 18-11-12 14:21
跟車太貼有點over, 跟車唔貼又可能連升班資格都達唔到

其實貼車有幾貼,唔係一時三刻既轉變。

一直跟得貼,好難突然唔貼。

但係咪要“夠貼”先昇到班,我就有D 懷疑。
‹ 上一主題|下一主題