用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

Siup01 發表於 18-11-9 11:26
請問啟基如何?學校主張活動教學,關愛學生。
活動教學, 老師真係有愛心, 少功課 (比起其他傳統學校), 小一冇默書,  少抄寫功課, 同學普遍學術都OK, 紀律好

hkpapa852 發表於 18-11-9 12:08
你以為入咗直資/私立小學, 就一定唔會派入B3中學?

咪天真. 入咗直資/私立小學, 如果家長唔跟緊D, 最後只係 ...
同意, 其實讀直私, 家長一般跟得好足, 所以我自己覺得入B3 既機會相對上會低D, 當然讀唔到都冇計不過樓主如果打算逃避壓力而去Happy school or IS, 就要諗清楚, 其實無論happy school or IS都唔係for 逃避壓力, 只係教法/課程/理念同傳統學校唔同, 最重要都係揀間岩自己and自己小朋友的學校

kuku608 發表於 18-11-9 16:03
請問係咪用家?因為我都覺得啓基各方面都幾好,感覺學生質素都不俗,只是猶豫升中成績不透明坊間亦無咩數 ...

我係用家,啟基升中成績一向唔透明,家長都只可以係簡介會先知道,不過其實初小家長群內本身好少討論升中問題,因為都唔係家長最緊張的著眼點
‹ 上一主題|下一主題