用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

6年之後好難講。港大今年已經更改收生計分方法,高分例如**加權多過簡單計數。而且唔使一定4core 等等。
將來的趨勢,偏科,中文弱等等,相對來講會減弱影響,除非好差,3322都冇。

反而應該諗無論邊種課程,更加適合同學性格,讀書方法。

王家爸爸 發表於 18-11-7 10:49
情況同讀名校,DSE成績好,入3大既機會大,唔代表同一個學生入名校一定好啲。名校DSE成績好,因為入名校本 ...
識內地名中學校長,講爭取好的“生源”(好學生),才是最後出好成績的最最關鍵。

王家爸爸 發表於 18-11-7 11:08
內地競爭更大,好既生源,除咗成績好,仲要家底好,加上捱得。
上個月係蘇州,酒店隔離啱啱係名校,見識過7 ...
囡囡剛剛去北京交流生一週,週末一起去上學而思,終於見識到學業的強度。不過同學們熱情好客,短短一週,已經當佢同班同學一樣friend, 唔舍得走。

小時了了 發表於 18-11-7 17:14
http://www.chi.cuhk.edu.hk/zh-tw/about-us/people/dr-cai-xuan-hui >> BA (PKU)北大?

不過, 係北大讀完 ...
犀利!小時了了你真是有好多information

小時了了    發表於 18-11-7 18:07

請問IB中文,就算考深的level, 是否也簡單過DSE中文?

poonseelai 發表於 18-11-8 10:00
ib語文分母語( high and standard), 第二語文(high and standard), 和從未學過ab initio。母語再分literat ...
多謝詳細解答!lang &lit 深還是淨 lit 深呢?如果都係母語,high.
感覺同DSE考的形式好唔同。

王家爸爸 發表於 18-11-8 11:17
上星期係深圳書城買書,見有幾本IB中文參考書賣,連國內既IB學生都需要鋤書,我估IB中文唔會淺得過DSE既中 ...
我覺得IB對國內學生挑戰性更大,因為學習方法完全不同。如果不是小學開始,半路轉IB好辛苦

Lindytiger 發表於 18-11-8 13:37
既然大部分香港直資學生中、英文都要考High Level, 點解咁多人話中文相對弱既人轉讀IB 會有着數呢?
...
我冇見過完整IB中文卷,見到這裏分享的部分試卷,感覺的確類似英文的essay, 也不需要做出好高的文學水準,不了解其它卷是否有基礎知識類,或者好難理解的閱讀理解
如果沒有這兩部分,中文考試的確唔使驚。

Yanamami 發表於 18-11-14 16:57
我觉得有助力係事半功倍~可能比喻唔洽當,不过同样聰明同勤力既学生,—个父母学識高,識同佢預早安排準備 ...
不過凡事有好有壞。如果父母理唔到咁多,全部靠小朋友自己。而小朋友又的的確確生性,自己識得摸索,又有所成就。如此磨練過的,將來更加前途無量。

Ygbc 發表於 20-6-6 15:49
請問囡囡係讀中幾?
咁耐之前貼都可以睇到當時讀中二
‹ 上一主題|下一主題