用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-8 11:04
我都唔知,試吓去IBO問吓
我諗應該會用一堆官腔說話打發我走

王家爸爸    發表於 18-11-8 11:23

小時了了 發表於 18-11-8 09:01
如果想知香港有邊啲直資中學有 GCE AL 讀, 我係 #98 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthrea ...

如想考GCE AL不一定要找有開辦的中學,亦不一定S5,6可以考,可以S2,3,4都得及學生可以自行報考

b3410 發表於 18-11-8 09:06
請問IB中文,就算考深的level, 是否也簡單過DSE中文?
上星期係深圳書城買書,見有幾本IB中文參考書賣,連國內既IB學生都需要鋤書,我估IB中文唔會淺得過DSE既中文。

李大人 發表於 18-11-8 09:09
lB分數仲有校內評核,DSE分數百份之一佰靠考試
DSE分數都有校本評核(SBA),VA既SBA佔成50%,大多數科目係20%。

http://blogs.ibo.org/blog/2018/10/24/your-true-calling/

呢編blog 幾好睇下

回覆樓主:

讀開一個學制,向住同一個學制嘅考試努力,比對用最後嗰兩三年轉另外一個學制去衝大學入學試,邊個方向會[易]啲handle?哩個係好實際嘅考慮,同時兼顧兩種或以上嘅公開試,對學生會有某種張力,學生唔係話放入某條生產線,就會出某類高級產品,轉之前考慮清楚能力同意願,要投入嘅時間,能否在學習模式轉變後得到提升?樂在其中,還是因時間管理出問題,太多coursework 而壓跨。
小學初小上高小一關,小學升中又一關,初中適應左上高中又去轉學制,要步處好,不單要早,重要深入了解學校支援,學生接受能力如何。(其他考慮,前面網友都提過)。

轉左大放異彩係有嘅,但平平無奇亦唔少,為[神科]傷咁多神?DSE 以外嘅學制嘅好處,唔係單聚焦係比較在最後考試個outcome上面,係學習模式分別。

比較邊個易啲攞好成績就好無稽,投入少,收獲大?有咁著數?投資唔會,讀書學習更加唔會。

而且,老土都要講,天生我材必有用,行行出狀元。

小時了了 發表於 18-11-8 11:25
係呀, 我都係度蘊釀緊出年可能或者叫阿女去考 GCES 中文呢一科, 再遲啲如果係香港考DSE可能或者又叫阿女出 ...
請教下
IGCSE / GCES:   我知一些學校如  CKY 要G9, 10 考 IGCSE, 好似要達某個standard (幾多A樓上)先可以上IB D/P   所以IGCSE 好似係哩類學校俾S5/S6樓下幾常態的試? 且目標分數都是A或以上.   你叫阿女考中文GCES 對未來入大學有特別作用? 定純想早些習慣下第日的公開試?

GCE AL psychology - 如只考此科, 冇其它的GCEAL 科, 在本地大學收生制度可以有甚麼作用呢? 能夠混合其它的考試成績嗎?

--------------------------------------------------------------------------
quoted fm EK's Rowena's info
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2842159
GCSE = IGCSE, 是16歲+考的試。英國大部份中學(政府,或公立)都是F5後考GCSE, 考生可考8、9科,或甚至13、4 科都有。IGCSE 多了個international 字在前面,以前多是在英國以外的國際學校學生報考的,但近年受英國私校歡迎,因為程度較GCSE 深一些。

英國中學生考完(I)GCSE , 要再讀2年GCE Advanced level (簡稱A level), 才可報大學。似乎大多數中6生都在讀完中6的5/6月考AS level, 然後讀完中7的5/6月考A level. 學生普遍考3~5科不等。
至於IB, 如果你想合適比較,就要講IB Diploma Programme. 這是兩年的pre-u 課程,要讀6科,再加CAS. 詳情可參考www.ib.org. IB 其實是一套理念,所以有primary years and middle years programme, 適合不同年紀學童修讀。--------------------------------------------------------------

王家爸爸 發表於 18-11-8 11:17
上星期係深圳書城買書,見有幾本IB中文參考書賣,連國內既IB學生都需要鋤書,我估IB中文唔會淺得過DSE既中 ...
我覺得IB對國內學生挑戰性更大,因為學習方法完全不同。如果不是小學開始,半路轉IB好辛苦

李大人 發表於 18-11-8 12:13
https://www.youtube.com/watch?v=zetGa63REcI讀IB GCE入大學真係著數過DSE?! @無線新聞

其實好簡單, 讀IBDP成本高, 雙學制直資最平都要7萬多一年, 基本上係有番咁上下家底既人先可以讀.

有番咁上下家底, 對學術都會有要求, 所以基本上唔會存在Hea讀Hea考, 所以香港雙學制直資讀IBDP既人, 好少會成績好差

另外, 香港6X多間有IBDP既學校, 除咗雙學制直資同CKY, 基本上其它學校既學生, 主要目標係海外升學. 會以IBDP成績去考入Local degree, 其實來來去去主要係某幾間學校既學生, 咁個堆學生自小都"train慣", 成績自然有番咁上下, 佢地IBDP入U比例又自然高啦!

至於GCE-AL, 其實N年嚟一直都有. GCE-AL成本低, 仲可以自修, 不過比DSE更著重操練, 所以唔係間間學校Buy. 同樣地, 本地會考得GCE-AL既人, 都唔會係Hea讀個班, 成績又自然會好D, 入U又自然易D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HaYi 發表於 18-11-8 12:20
請教下
IGCSE / GCES:   我知一些學校如  CKY 要G9, 10 考 IGCSE, 好似要達某個standard (幾多A樓上)先可以 ...
其實有官津名中, 叫學生S4/S5去考IGCSE, 評估吓自己既能力

HaYi    發表於 18-11-8 12:29
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ABC-DAD 發表於 18-11-8 12:05
讀開一個學制,向住同一個學制嘅考試努力,比對用最後嗰兩三年轉另外一個學制去衝大學入學試,邊個方向會[ ...
對我來說, 我唔會看如醫之類的神科, 一來冇能力, 二來冇興趣,   一向目標只是5大/外國較好大學正常科學位, 睇下有咩易些(或更合乎能力) 的途徑都人之常情. 況且身邊的人是真正好多已實踐左哩些"另途", 亦取得成效, 所以樓主的題目很有用 ! 值得參考. 只是題目不用focus 在神科就可以了,  

HaYi 發表於 18-11-8 12:27
對我來說, 我唔會看如醫之類的神科, 一來冇能力, 二來冇興趣,   一向目標只是5大/外國較好大學正常科學位,  ...

如果讀IBDP, 無讀Eng Lang A (HL), 讀 Eng Lang B, 或Eng Lang A (SL), 都可能要考IELTS先可以去海外讀書

GCE-AL一樣, 如果無考GCE-AL英文, 又係要考IELTS

hkpapa852 發表於 18-11-8 12:23
其實好簡單, 讀IBDP成本高, 雙學制直資最平都要7萬多一年, 基本上係有番咁上下家底既人先可以讀.

有番咁 ...

近年GCE已轉了新制,這樣去比較巳過時。以physics 為例,若有一個讀舊制的人去考,一定取不到高分。同DSE的考法也不大相同,相信要多下苦功才可。

HaYi 發表於 18-11-8 12:27
對我來說, 我唔會看如醫之類的神科, 一來冇能力, 二來冇興趣,   一向目標只是5大/外國較好大學正常科學位,  ...

唔講神科,怎会吸睛,又怎能突出樓主想表達意思,唔通同你講2017年8大資助學位只收了406個 ib 生

hkpapa852 發表於 18-11-8 12:23

有番咁 ...

而且雙學制學校會揀過學生先至俾佢地讀IB,仲會對外招收IB插班生,自己學校唔夠好都唔俾讀,所以IB成績唔好都難~

hkpapa852 發表於 18-11-8 08:21
講出嚟都無用,因為人地可能連UCAS係乜都未知,只係好似香港報刊班教育專欄記者咁,知少少就扮代表。
...

扮睡的人叫不醒!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Lindytiger 發表於 18-11-8 11:03
"但如學校既水平被IBO視為唔夠好,IBO係會將該校所有學生評分一律再調整" 家長又從咩途徑可以知道IBO 點睇 ...

學校應該知道,講唔講俾學生知是另一件事。

學校在G11及G12,會提供學生 PG 作申請大學及自己檢討之用,個別學校整高 CA 分數,自然充滿水份,lBO 會 systematic review 間學校各科 CA 水準,如果扣分是整體扣,不是個別學生被扣,你見到個個某科都跌 grade ,就是這個原因,跌一定兩個 grade 就看個別學生被扣後的分數及當年的 score boundaries。

這個情況多數出現在新的 IB 學校,警告之後,那些學校會不敢亂嚟!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題