用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

workingmom 發表於 18-11-8 07:34
ib的制度十分公平 ,只要能夠考獲45分總分便 ,是ib狀元!
只要是ib狀元, 入到 香港的大學, 便可以拿取 ...
唔好以為大學咁蠢,UCAS都將HL同SL既成績對換唔同分數。
不過同樣,UCAS認為DSE既數學Core太淺,攞5**都只有正常科目4級既分數

王家爸爸    發表於 18-11-8 11:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-8 07:37
唔好以為大學咁蠢,UCAS都將HL同SL既成績對換唔同分數。
不過同樣,UCAS認為DSE既數學Core太淺,攞5**都 ...
澳洲大学都唔計DSE core Maths. 要有埋M1/M2先計……有d減半計分……

hkpapa852 發表於 18-11-8 07:37
不過同樣,UCAS認為DSE既數學Core太淺,攞5**都 ...

你做乜要講事實出來

poonseelai 發表於 18-11-8 08:13
你做乜要講事實出來

講出嚟都無用,因為人地可能連UCAS係乜都未知,只係好似香港報刊班教育專欄記者咁,知少少就扮代表。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

對的,
報讀不同的大學, 要有不同的揀科策略, 所以大家要小心。
香港的情況比較簡單,只看總分。如果有45分就幾乎可以暢通無阻, 所以越來越多IB同學報讀香港的大學。
如果有45分,香港的大學是會提供非常豐厚的獎學金(慳儉的話可以幫補家用 ), 所以是一個不錯的選擇。

請問IB中文,就算考深的level, 是否也簡單過DSE中文?

b3410 發表於 18-11-8 09:06
請問IB中文,就算考深的level, 是否也簡單過DSE中文?

ib的中文比較偏近文學 或比較文學, dse中文 較為無厘頭, 要看運氣而定。 dse中文的考試方式每年都改, 所以 幾年後會是什麼光景, 真的難以預計?

978212    發表於 18-11-8 11:28
b3410    發表於 18-11-8 10:39

小時了了 發表於 18-11-8 09:01
如果想知香港有邊啲直資中學有 GCE AL 讀, 我係 #98 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthrea ...

其實想開辦 GCE Alevel課程的 中學越來越多, 但是受到有關方面阻撓的程度也愈來愈多。
其實即使 學校沒有舉辦GCE A level課程, 有些學校是容許學生自行報考的, 或者也會提供一定程度的協助 , 詳細情況同學或家長應直接向有關學校查詢。 GCE A level相對較為容易,自行報考 兼且取得佳績的人也不少。 最近報章也有報道福建中學的一位同學在F5 已經能够考獲佳績提早入大學!!

b3410 發表於 18-11-8 09:06

ib語文分母語( high and standard), 第二語文(high and standard), 和從未學過ab initio。母語再分literature 和 language & literature。以下是2016年11月lang & lit standard level paper 2

小時了了 發表於 18-11-8 09:01
如果想知香港有邊啲直資中學有 GCE AL 讀, 我係 #98 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthrea ...
羅定邦近兩三年校務報告有提過有學生考GCE-AL。
不過佢既資料真係好難搵

李大人 發表於 18-11-8 09:09
lB分數仲有校內評核,DSE分數百份之一佰靠考試

DSE一樣有校內評核,EDB係高中會check學生校內功課,呢樣叫SBA (School Based Assessment)。

如果校內功課太差,可能會影響DSE等級 (不過通常影響1級左右)

IBDP大部份科目,校內評分佔20%-30%,公開試佔70%-80%。少部份科目,校內評分可佔高達50%

但如學校既水平被IBO視為唔夠好,IBO係會將該校所有學生評分一律再調整, 呢個調整可以好多, 亦可以好少. 所以讀IBDP, 一定要搵水平高既學校, 否則因為學校水平未夠好, 考到7分俾IBO調低你做6分甚至5分就喊都無謂。

等同小學年年级一,但都要睇你讀邊間小學.讀IB,要讀量産狀元嗰的學校.當然嗰D神校唔係你想去就有得去.

poonseelai 發表於 18-11-8 10:00
ib語文分母語( high and standard), 第二語文(high and standard), 和從未學過ab initio。母語再分literat ...
多謝詳細解答!lang &lit 深還是淨 lit 深呢?如果都係母語,high.
感覺同DSE考的形式好唔同。

b3410 發表於 18-11-8 10:41
多謝詳細解答!lang &lit 深還是淨 lit 深呢?如果都係母語,high.
感覺同DSE考的形式好唔同。

lit係纯文學,要看好多本書,孩子要十分喜歡看書,Lang & lit 近年才有,內容包括分析廣告之類。老師話中文A如考high level, 考生多是國內孩子或国內來港孩子,standard level就係香港和柬南亞學生

b3410    發表於 18-11-8 12:13

poonseelai 發表於 18-11-8 10:00
ib語文分母語( high and standard), 第二語文(high and standard), 和從未學過ab initio。母語再分literat ...
何解第二語文多數學校都係揀high 呢?

hkpapa852 發表於 18-11-8 10:33
DSE一樣有校內評核,EDB係高中會check學生校內功課,呢樣叫SBA (School Based Assessment)。

如果校內功課 ...
"但如學校既水平被IBO視為唔夠好,IBO係會將該校所有學生評分一律再調整" 家長又從咩途徑可以知道IBO 點睇自己間學校呢?

Lindytiger 發表於 18-11-8 11:03
"但如學校既水平被IBO視為唔夠好,IBO係會將該校所有學生評分一律再調整" 家長又從咩途徑可以知道IBO 點睇 ...
我都唔知,試吓去IBO問吓

hkpapa852 發表於 18-11-8 10:33

如果校內功 ...

學校会選評分高中低 samples 交去IBO做 moderation, 我孩子被選中,同學叫佢唔好累街坊
‹ 上一主題|下一主題