用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿囡小五英文差
go

阿囡小五英文差 [複製鏈接]

題外話:Tense 屬於 Grammar 一種。

我地外人未見過你個女,只有你女女學校老師同你先會清楚如何差法。(唔合格?定係 7 字?)我地亦唔知你女女學校程度同出題方法,真係答你唔到 wor。

唯一辦法就係由 present tense 教起,每題都讀出聲,強迫圈起/highlight 重點詞(呢個動作很重要)。重做以往嘅卷,睇下次次卡嘅位置係咪一樣,然後搵同樣練習。

估你女女 Preposition 都係重災區,叫導師搵 d 練習由 in on at 做起。女女亦要自己做 notes,提自己邊 d 字係提示。測考之前做小老師,講解返 notes 嘅野畀私人老師聽,睇下有冇自己理解錯誤。

我比較擔心係點解兩個老師都會教到每況愈下?如果你唔係 WM 的話,可否上堂聽埋講解,睇下係老師講解得模糊,定係女女自身問題?

回覆 queenmiffy 的帖子

呢 d 一定係自己唔上心,女女係咪都唔重視分數?依家小五,唔到佢唔重視。呢類小朋友計算請個叻嘅老師都搞佢唔掂。
有幾招可以用嘅....1. 罰錢 2. 罰沒收 3. 獎賞。同埋做練習果陣,要求佢唔係快,要準確,就算佢話做完都要佢 check 多次,大聲朗讀,見到有錯就提醒下佢「呢部份有 X 個錯」,要佢自己搵,通常都會有大改善。咁樣都錯得嚴重的話,就要罰。

IloveJJ 發表於 18-11-6 09:25
Ruby:
記得去年我問過你,點解上到中學突然啲tense寫啱晒嗎?你當時話因為你怕罰錢,緊張了,就注意,所以 ...

恭喜曬,希望你仔仔繼續
‹ 上一主題|下一主題