用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2018 K1 St cat 面試後傾下
樓主: racoy
go

2018 K1 St cat 面試後傾下   [複製鏈接]

racoy 發表於 18-11-2 21:58
今日st Cat in 哂了,大家分享下面試內容同表現?
今年感覺上好似難左,有摺手巾仔同圖片題,我仔做得麻麻
...

雖然我填緊問卷, 但略略聽到佢問我仔d問題, 都算淺, 我就係面試前爬文會考d咩, 見到人地blog寫會好多野考, 真係吾知今年佢地收生準則係點

racoy 發表於 18-11-2 21:58
今日st Cat in 哂了,大家分享下面試內容同表現?
今年感覺上好似難左,有摺手巾仔同圖片題,我仔做得麻麻
...

我完全沉醉喺填問卷,完全唔知考咗啲乜,哈哈
淨係記得一開始問名同幾歲...

以上既家長糸咪都糸細B呢? 我果個細B都糸考ED. 但我聽到有家長話今年好深, 考國語

WINNIETHEMEOW 發表於 18-11-4 14:22
以上既家長糸咪都糸細B呢? 我果個細B都糸考ED. 但我聽到有家長話今年好深, 考國語 ...

應該是家長揀了英普班,所以要考小朋友普通話⋯ 我揀廣東話 interview ,全程只用廣東話考

WINNIETHEMEOW 發表於 18-11-4 14:22
以上既家長糸咪都糸細B呢? 我果個細B都糸考ED. 但我聽到有家長話今年好深, 考國語 ...
我仔8月, 都算係細b, 考既野都係俾幅圖佢問佢呢度邊度黎, 又攞手巾仔同另一樣野問佢邊樣係手巾仔, 跟住叫佢跟住老師摺手巾仔, 但我仔吾識... 其實問既野真係簡單好多!

tammylo88 發表於 18-11-4 16:02
我仔8月, 都算係細b, 考既野都係俾幅圖佢問佢呢度邊度黎, 又攞手巾仔同另一樣野問佢邊樣係手巾仔, 跟住叫佢 ...

我仔16 年12 月超細B,因為是在房中等第二輪,我見老師拿出來D道具同第一輪一樣,但有冇問淺到我就唔知,反正我個仔一句聲都冇開,問到掉垃圾果題我個心已經冷咗一截。

popofat 發表於 18-11-4 16:41
我仔16 年12 月超細B,因為是在房中等第二輪,我見老師拿出來D道具同第一輪一樣,但有冇問淺到我就唔知, ...

其實我突然聽到我仔拎住幅圖好大聲講垃圾, 但我就吾知老師點問掉垃圾, 係咪要佢指幅圖個垃圾桶?  

popofat 發表於 18-11-4 16:41
我仔16 年12 月超細B,因為是在房中等第二輪,我見老師拿出來D道具同第一輪一樣,但有冇問淺到我就唔知, ...

你仔超細b, 咁可以下年有機會再報做大b, 但我呢個8月, 吾上吾落咁... 又吾可以遲讀一年...

tammylo88 發表於 18-11-4 16:43
其實我突然聽到我仔拎住幅圖好大聲講垃圾, 但我就吾知老師點問掉垃圾, 係咪要佢指幅圖個垃圾桶?  :laugh2c ...

一幅公園相中間有個滑梯,兩個垃圾桶,先問小朋友知唔知呢度邊度, 然後問如果有垃圾掉去邊度

tammylo88 發表於 18-11-4 16:47
你仔超細b, 咁可以下年有機會再報做大b, 但我呢個8月, 吾上吾落咁... 又吾可以遲讀一年...
...

我另外報咗PN...K預咗唔得........

popofat 發表於 18-11-4 16:48
一幅公園相中間有個滑梯,兩個垃圾桶,先問小朋友知唔知呢度邊度, 然後問如果有垃圾掉去邊度
...

唉.... 咁實衰左, 聽吾到佢答公園    其實細b已經好蝕底, 仲要係男仔講野無女仔咁叻  

popofat 發表於 18-11-4 16:49
我另外報咗PN...K預咗唔得........

所以你都好, 有PN可以報, 我而家好後悔之前無幫阿仔報PN, 讀PN班係吾同d

tammylo88 發表於 18-11-4 16:50
唉.... 咁實衰左, 聽吾到佢答公園    其實細b已經好蝕底, 仲要係男仔講野無女仔咁叻  
...

未必唔得嘅, 有時考反應同交流,之前朋友小朋友入到都唔係答中晒。你仔認到垃圾桶同肯講已經好叻!

tammylo88 發表於 18-11-4 16:43
其實我突然聽到我仔拎住幅圖好大聲講垃圾, 但我就吾知老師點問掉垃圾, 係咪要佢指幅圖個垃圾桶?  :laugh2c ...
你係2/11in? 我1/11,都係八月男仔,問題有啲唔同

cksai 發表於 18-11-4 16:54
你係2/11in? 我1/11,都係八月男仔,問題有啲唔同

我11月1in呀~ 問題有咩吾同吖?

popofat 發表於 18-11-4 16:54
未必唔得嘅, 有時考反應同交流,之前朋友小朋友入到都唔係答中晒。你仔認到垃圾桶同肯講已經好叻!
...

希望啦.... 我好緊張呀 ~ st. cat實預留d位俾佢既N班生, 所以驚無咩位淨! 咁你報st. cat既PN班嗎?

tammylo88 發表於 18-11-4 16:56
我11月1in呀~ 問題有咩吾同吖?
哦。咁可能唔同老師唔同圖,我嗰幅係睡房

tammylo88 發表於 18-11-4 17:00
希望啦.... 我好緊張呀 ~ st. cat實預留d位俾佢既N班生, 所以驚無咩位淨! 咁你報st. cat既PN班嗎?
...

係呀。不過聽聞k 都收成200 外面生, 因為有部分N 學生會去龍校或冇N 的學校例KV, 唔會原校升K 所以機會唔差嘅

回覆樓主

我女9月b, 有幅圖片問我女咩動物, 然後有拼圖, 摺手巾入盒仔, 砌lego, 問lego顏色, 仲有問佢名, 邊個個同佢黎面試,有啲聽唔到佢點答。 希望我女都有機會收

arigackt 發表於 18-11-4 17:17
我女9月b, 有幅圖片問我女咩動物, 然後有拼圖, 摺手巾入盒仔, 砌lego, 問lego顏色, 仲有問佢名, 邊個 ...

好難呀    點解考我仔嗰d咁易既... 無問顏色, 又無拼圖... 但我仔都吾識答!  
‹ 上一主題|下一主題