用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學事假問題
go

小學事假問題   [複製鏈接]

謝小姐3747 發表於 18-10-31 11:48
下星期一有事要請假一天,已經向學校請左假,但老師後來電話通知話唔批,如果照請但是成績表上就會寫翻不獲 ...
咁得意? 又唔係返工, 佢有乜權唔批? 緊係有事至返唔到學啦。係咪初小? 初小就唔好理佢, 如果係P4或以上, 你哋學校病假要唔要病假紙? 唔要就請病假。

謝小姐3747 發表於 18-10-31 12:24
唔係去旅遊,我老爺生日,不過要翻鄉下擺酒,奶奶要求我地翻去!
啊, 原來係咁, 咁就好簡單, 同奶奶講, 細路要返學, 香港學校唔可以請事假, 所以返唔到, 你要陪阿仔, 所以就只得老公一個人返, 以後六年都係咁。

asweetmom 發表於 18-11-1 00:49
還可以請病假,校方不能不批,只要你做得出手。
唔得呀, 樓主話要E生紙。

謝小姐3747 發表於 18-11-1 22:21
講左,我奶奶話邊會唔批,你自己唔想請咋!

唔好理佢, 叫佢自己同個仔講。
其實佢講嚟都多餘, 分明就係唔想請啦, 仲畫公仔畫出腸

謝小姐3747 發表於 18-11-1 22:58
我話唔批照請就要曠課翻去,你真系甘想我地翻去就翻咯,區就回我甘就OK咯!
...
你點得咁講架, 你要講:「學校唔批請假當逃學, 要寫落成績表, 扣阿仔操行分, 影響升中, 入唔到好中學, 無前途, 所以唔得。」要咁講丫嘛。

asweetmom 發表於 18-11-28 20:03
我只知道我女兒讀過的那間小學任何人的婚事都不會批假,一律曠課處理。
...

咁緊係啦, 香港結婚一般响夜晚, 想放假根本係偷懶。日頭D儀式關鬼細路事咩, 細路夜晚去食嘢咪得囉。唔好話學校唔批, 遇啱星期日夜晚有飯局, 就算係62, 99生日我都唔去, 食完返到屋企九點幾, 搞下搞下成十點至有得瞓, 第二日仲點有精神返學。

bugmum 發表於 19-3-5 17:54
比我唔會得罪學校。先小一,以後有排捱
得罪學校捱六年, 但你得罪99要捱一世喎, 你諗清楚條數呀。
‹ 上一主題|下一主題