用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學事假問題
樓主: 謝小姐3747
go

小學事假問題  

回覆樓主:

記過唔係最嚴重後果,只係有個記錄比較多人緊張,更嚴重既後果係立左個隨便請假既先例。下年老人家生日係咪又請假?甚至你仔生日佢自己又想請假。。。。。。

greentea000 發表於 18-10-31 13:19
記過唔係最嚴重後果,只係有個記錄比較多人緊張,更嚴重既後果係立左個隨便請假既先例。下年老人家生日係咪 ...

明白

回覆樓主

我小朋友讀小學未請過全日事假,就算比賽都要返半日。

但如果我遇到樓主的請況,我告事假只會說有重要事父母要離開香港處理,小朋友沒有人可以照顧,只能跟著父母離港,所以要告假。

樓主你講到咁白,等於請假旅行咁濟,學校很難批你的。

tkinwong 發表於 18-10-31 13:36
我小朋友讀小學未請過全日事假,就算比賽都要返半日。

但如果我遇到樓主的請況,我告事假只會說有重要事父 ...

我遲了,應該早點上來問下

謝小姐3747 發表於 18-10-31 13:54

唔遲,有心請到假一定有方法!

MNIF 發表於 18-10-31 14:03
樓主,我建議妳做人父母還是老實一點好。

講下笑

謝小姐3747 發表於 18-10-31 12:24
唔係去旅遊,我老爺生日,不過要翻鄉下擺酒,奶奶要求我地翻去!
啊, 原來係咁, 咁就好簡單, 同奶奶講, 細路要返學, 香港學校唔可以請事假, 所以返唔到, 你要陪阿仔, 所以就只得老公一個人返, 以後六年都係咁。

回覆樓主

唔好為左咁請假,除非你諗住張成績表唔使見人,因為俾其他學校睇到(即升學/轉校),校方都一定好唔鍾意。
就算張成績表唔打算俾其他學校睇,係「身教」方面會有負面影響,俾錯訊息小朋友——只要家人肯,就可以請假,而家小學就冇咩野,大左上到中學,有d中學生會借屋企人過橋同校方請假,咩原因都有。

謝小姐3747 發表於 18-10-31 13:54

還可以請病假,校方不能不批,只要你做得出手。

asweetmom 發表於 18-11-1 00:49
還可以請病假,校方不能不批,只要你做得出手。
唔得呀, 樓主話要E生紙。

難怪學校不批。如果這樣都批假,個個小朋友都要每年至少請幾次假喇。

謝小姐3747 發表於 18-10-31 11:48
下星期一有事要請假一天,已經向學校請左假,但老師後來電話通知話唔批,如果照請但是成績表上就會寫翻不獲 ...

我哋學校,事假要校長批。爺爺一次,嫲嫲一次,公公一次,婆婆一次,爸爸一次,媽媽一次,哥哥一次,姐姐一次,弟弟一次,妹妹一次,自己生日又一次,你係校長批唔批?

haihaimom 發表於 18-11-1 15:19
我哋學校,事假要校長批。爺爺一次,嫲嫲一次,公公一次,婆婆一次,爸爸一次,媽媽一次,哥哥一次,姐姐 ...

我明白了,我应该问,不获批事假写在成绩表上问题大不大!?

little_yolky 發表於 18-10-31 19:12
啊, 原來係咁, 咁就好簡單, 同奶奶講, 細路要返學, 香港學校唔可以請事假, 所以返唔到, 你要陪阿仔, 所以就 ...

講左,我奶奶話邊會唔批,你自己唔想請咋!

謝小姐3747 發表於 18-11-1 22:21
講左,我奶奶話邊會唔批,你自己唔想請咋!

咁你要"照請假"學校都阻止唔到你既,只係送個曠課/記缺點記錄俾你仔囉!

greentea000 發表於 18-11-1 22:45
咁你要"照請假"學校都阻止唔到你既,只係送個曠課/記缺點記錄俾你仔囉!
...

我奶奶識甘諗我就唔使頭痕啦

謝小姐3747 發表於 18-11-1 22:50
我奶奶識甘諗我就唔使頭痕啦

你有無講埋個"後果"呀?咪淨係講唔批。

greentea000 發表於 18-11-1 22:54
你有無講埋個"後果"呀?咪淨係講唔批。

我話唔批照請就要曠課翻去,你真系甘想我地翻去就翻咯,區就回我甘就OK咯!

greentea000 發表於 18-11-1 22:45
...

自此之後,啲老師可能都會用上次校長唔批都照放假嗰個家長囉,來形容你。