用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班你上完覺得對interview有幫助嗎
樓主: Nomos
go

面試班你上完覺得對interview有幫助嗎   [複製鏈接]

apple654321 發表於 18-10-24 07:54
講得好啱,所以我只能夠講面試班有小小幫助,其實品德先最重要,每樣野平均,點都好過學術超勁而無禮貌嘅 ...
其實同我仔嗰班情況有點相似。不過我估到點解。
阿仔嗰班最叻嗰幾個品學兼優獎,係中英數普通話都好叻,但阿仔中文寫字,普通話都唔叻,但好少學校係考普通話,所以阿仔出去面試唔會“輸蝕”比叻的同學仔,況且,直私更多係要求係睇反應能力,合作態度等等學校成績表唔會有的野呢

yst2017 發表於 18-10-27 14:57
不是。佐敦樂x
小領x班其實即係面試班

係都唔奇。
呢度曾有家長分享嗰間x萃的老師好好,佢小朋友有offer,如cky,中心老師非常好,好願意跟佢溝通。

我亦知道有朋友的朋友小朋友(大我仔一年)在那裡上堂,老師唔多願花時間同家長溝通,講的comment 完全冇乜用,家長覺得得唔到幫助。老師有講過佢小孩考二線有機會,一線機會就較微 仲講講某幾間好top 的冇機會。

結果個小朋友最後有幾間一線收,個老師都好surprised。個朋友的朋友覺得入到心儀學校,係靠自己,唔係靠面試老師。

所以老師覺得小朋友醒的,就加多兩錢肉緊,覺得你唔掂,就會慳番時間同家長溝通。

所以聽完後,我都唔敢報面試班

fadgare 發表於 18-10-27 15:57
某程度上同意,評估紙雖然寫得幾詳細但是從來見不到老師。暑期班完結後想繼續又說沒有位,又說要老師看看 ...

要面試才能報面試班。。。都幾荒謬!
不過你小朋友有幾間一線2nd in, 又一次證明間中心睇人好唔準

yst2017 發表於 18-10-29 19:35
回覆 yst2017 的帖子

真心想學生的人,會勸退嗎?不論成敗,也可共同面對

好奇,佢會講乜野勸退學生?

993rs 發表於 18-10-29 19:21
勸退?真係荒謬到一個點…
更荒謬既係明知冇料都要去報(包括我自己),要比錢人話你知你最熟識既小朋友有 ...
其實聽完前年朋友講完,發覺面試班唔一定有用,只要上多些ek,  多陪伴子女閱讀出外郊遊,都可以應付到。
仲有,就係唔心儀的照報,報名費當上堂practice 吓好有幫助,對之後好心僐的學校好有幫助
‹ 上一主題|下一主題