用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa 撞tsl 2nd in
樓主: To@Yoyo
go

sfa 撞tsl 2nd in   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 18-10-19 23:32
唔覺sfa只係讀書讀書再讀書!sfa有好多野玩的!

同意,小朋友有得玩定冇得玩,係家長的選擇,同學校無關

bearbee004 發表於 18-10-20 10:14
TSL其實一點也不輕鬆,要讀得好的話都要投放好多時間心血努力。

講個校名出嚟又有好多人識的學校,其實都唔可能會讀得好輕鬆。

小曳人    發表於 18-10-20 18:56
小曳人    發表於 18-10-20 18:56

MrBeast 發表於 18-10-20 16:12
以插班能力,sfa 認第二冇人敢認第一,但班5 都去到ls, dg/mcs 就少少難以至信,若有,可能是有其他特異功 ...

班5大約級20名內,讀到畢業己有好多選擇,選校策略正確,SJC 己可穩入、DBS 機會不低、LS 每年得3、4個位,要級10先穩陣; 女仔讀到畢業考級20,HY、DGS機會不低!

MrBeast 發表於 18-10-20 19:40
我諗「很多好好的選擇」很貼切和較中立。
Dg 我聽聞喜歡收體育好的女,唔知係唔係
...

呈分 ranking 最重要。
否則如同學只強體藝,但本身成績唔到位,入到強校只會淪為校方的攞獎機器。
我無講邊間學校!

bearcat2003 發表於 18-10-22 14:53
作爲SFA高小家長,這樣説太誇張。我的孩子每天都有很多自由時間。測考雖然多,但每次範圍合理,我認為最重 ...
同意。另外,小朋友有得玩,還是無得玩,應該看家長而非讀邊間學校。

想插校係家長的意願?還是小朋友的意願?
小朋友讀得好地地,插來做乜?
‹ 上一主題|下一主題