用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收生最出乎預料既學校是那一間?
樓主: sheorou
go

收生最出乎預料既學校是那一間?   [複製鏈接]

我仔當年第一個offer係港同,出乎意料,因為我個仔三輪面試表現都麻麻。我地後來反思,估計港同可能睇中我個仔擅長圍棋。(港同圍棋賽經常得獎)

hkopenc 發表於 18-10-13 09:57
想問下點解學校知你小朋友擅長圍棋?港同係咪好似唔收PROFOLIO..
見校長時,校長問的。

Charlotte_mom 發表於 18-10-13 12:24
應該唔係
港同從來無圍棋校隊,到今日都係家長自發組隊比賽(如果我資料仲update)
...
但可以肯定,港同校長很支持也很重視圍棋這項活動,否則不會一聽我仔講擅長圍棋,佢表現得很興奮(據我仔及我太太所講)。

一拳超人 發表於 18-10-13 12:17
咁睇黎你小孩都有返咁上下有實力啦
校長應是3面先見
都已經過左頭二關
應該係好彩,我仔係慢熱型,頭兩關其實表現麻麻,第三關有機會見校長先回復正常。
(我仔報其他直私幾乎全軍覆沒,連佢家姐讀嗰間都只係waiting list)

retriever 發表於 18-10-16 15:22
我聽過一個CASE。

港童校長問,有冇收到咩OFFER。
呢個情況,好多年前真道都試過,當時係丘校年代,丘校揀小朋友出名有一手。當年DB面見小朋友,一聽小朋友已獲真道取錄,即收。

RunningPig 發表於 18-10-16 22:22
Um 係咪有 D 誇張?以我認識嘅 DB 咁有自信主見,點會因另一間學校收而即收?
...
搶人啩?DB一向如此。君不見過往幾多其他學校的運動精英,成績不濟也被DB撬過檔?

retriever 發表於 18-10-16 21:48
我覺得真道收生好準。

以前丘校年代,丘校逐個親自面見,所以以前收生較準。依家,好多係老師面見,加上收生方針已變,所以感覺已經跟丘校年代不可同日而語。

retriever 發表於 18-10-17 10:05
咁又未必架。

佢哋名氣如日中天,超英趕美。
其實係啲人神化聖羅拔呢啲所謂神校啫。我認識的朋友,其實有唔少係唔會放聖羅拔响first priority㗎(雖然都會報)。
此外,亦有唔少case係讀讀下聖羅拔發現唔適合(未必係成績,而係對學校睇多咗,知道並非小朋友想要的),而毅然轉校。

miujoey 發表於 18-10-18 09:09
回覆 mimi222shi 的帖子

大家誤會了, 不是現在真道專門收資優兒 , 意思是開校初期的邱校長有報導說過他喜 ...
對,丘校當年應該係希望收資優生,這更能令學生享受活動教學帶來的好處。至於現在,學校方針改變,較偏向以考試主導,所以會傾向收多一些適合考試訓練環境的學生。

我大女是丘校當年親自面見的,而小兒則是丘校離開後入讀的。兩個相差五、六年,已經明顯見到兩個年級的學生群的差異:大女那一年學生普遍醒目、敢表達、但很多事隨心、較自我,而我兒子那一年學生較守規、用功及緊張成績。這是真道我所見到的分別。

areyouangry 發表於 18-10-18 10:50
聽你講呢個改變,感覺上好似已經令真道失去原有特色,既是如此,作為家長就會諗: 如他已和普遍嘅學校冇乜 ...
課程仍然跟外間官津不同:由小一已經有實驗做的科學科、認識如何建構有效傳訊的媒體科、學做人學做家長的天倫教室、教學生賞析不同藝術的綜藝坊,單單這四科已經不是一般官津可比。

至於活動學校,真道仍然堅持,所以學生仍然很喜歡上學,不似一般官津的學生,有很多根本很怕學校。

cyrus_takeshi    發表於 18-10-18 15:57

bj1315 發表於 18-10-18 11:07
還是關心學生嗎?
這個當然。

一間學校,除了老師,又有校牧,又有駐校社工,駐校教育心理學家,更歡迎家長做家長義工,加強家校合作,這可看出真道仍然非常重視關心學生。

‹ 上一主題|下一主題