用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試   [複製鏈接]

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...

你間學校程度好深?

, 你小朋友有無學障?

Ocean419 發表於 18-10-12 15:13
一上中文就算全課默都係得幾十個字,我地都係普通話弱,所以我要佢全課背左去,就算老師讀一次定兩次都不 ...

小一可以.... 但一路上去就唔可能課課背左佢.....

fong120 發表於 18-10-12 13:11
我地有聽到CD嫁,但可能有d又聽唔明又要解釋。
默書只知默第幾課,我囡囡話老師只讀一次,我估我囡有D跟唔 ...

淨聽課文唔得,要識 拼音,一定要! 遲下考試都會默你拼音架!

1。 你考慮轉校 廣教中
2。 你要搵老師補普通話

fong120 發表於 18-10-12 17:11
我以前帶帶埋去健康院問姑娘係咪有咩問題,但姑娘話無問題,叫我唔好緊張。

我囡岩先夠6歲,有家長話比起 ...

年頭同年尾真係能力差幾大,我覺得2年級先慢慢追近。

我囡10月尾細B, 普通幼稚園上地區比較好既小學,普教中。我囡跟到,我覺得功勞:老師教得好,佢要留心學,學完肯溫習。

你了解下你覺得欠邊part??

fong120 發表於 18-10-12 18:15
我明白遇到一個好老師好難,所以要比人加倍努力
AGREE.....  遇到一個"識"教書既老師唔容易.
我好好彩, 小一中交老師夠惡,  而且廣東話都唔正, 唔知係咪local hk人... 所以個女起步一不錯.

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...

你有無打算轉校? 轉廣教中?
‹ 上一主題|下一主題