用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 問下教育工作者們一個問題
go

問下教育工作者們一個問題

2047 如果將香港有可能納入全國高考地區,那今曰要做啲咩呢?

只係一個假設。

ABC-DAD 發表於 18-10-6 14:52
2047 如果將香港有可能納入全國高考地區,那今曰要做啲咩呢?

為仔女搞本外國護照,為子孫留條生路

HaYi    發表於 18-10-9 20:55

JustAParent 發表於 18-10-6 14:57
為仔女搞本外國護照,為子孫留條生路
你反應真係快。
其實國內出國讀書都好自由。

你嘅建議都值得諗諗,又唔少人已行早一步。

我希望想知嘅係教育工作者對自身工作嘅諗法。

ABC-DAD 發表於 18-10-6 15:57
我希望想知嘅係教育工作者對自身工作嘅諗法。

哈哈,現任教育工作者,2047,退左休啦。點會想得咁長遠?如果會,香港教育點會搞成今日咁。

回覆 JustAParent 的帖子

我諗唔少人都有遠見嘅,接捧嘅總會關心會問嘅。

我都想問多句,『攪成咁』經常聽到,不過就唔覺專業工作者覺得自己有責任。

最常見到係咩?

「。。。。。係有改善空間,」不過通常係有媒體披露,先表示,咦?原來,「。。。。。係有改善空間。」

回覆樓主

是否包括教育局決策及執行官員?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

香港教育遲早被"做",考全國高考絕非幻想,早年搞6年中學就係要同國家接軌,回歸前我已算到香港必然行6-6-4制度。

今日教育局長又出口術香港應要普通話教育,香港只係一個小小地區,點可能同國家大機器抗衡?

香港只有三個可能: 全面回歸及被同化、全面獨立,又或....國家全面開放成先進民主社會、國家被香港西方價值同化,暫時,只有第一個情況係會發生。

若香港考全國高考,香港教師基本上咩都唔使做,其實仲易做。

有興趣大家上去交流下國家一級教師、模範教師、先進教師等教學,就算教科學,都係理論科學咁教,一個老師講,show powerpoint,60個學生打開書聽,老師問問題,學生識就舉手答。所謂優質....係講解清楚,有條有理,有例子由淺入深,就係咁.....老師講、學生聽。

如此香港老師要準備咩? 心理準備用時間改簿同操練學生就得。

若考高考,擔心香港學生好過,淨講中文......內地學生中三中文已好過你中六中文,作文有深度過香港學生多多聲。至於數學、理科、文史哲等,香港程度更無得比,香港係英文可能高程度少少,但只係可能,同埋係少少而已。

之前講國際學校,若香港國際學校都要考全國高考,肯定全部外藉學生都返家鄉。

Vanadium 發表於 18-10-7 21:49
香港教育遲早被"做",考全國高考絕非幻想,早年搞6年中學就係要同國家接軌,回歸前我已算到香港必然行6-6-4 ...

傻的,6年小學,6年中學係同世界接軌。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ABC-DAD 發表於 18-10-6 14:52
今年係2018, 2047係29年後既事

去到2047年, 相信現今大多數身為家長或教職員既人仕, 都已無心無力了!

真係有影響, 係現今在中學, 小學以至更少的孩子

不過對佢地既影響, 亦只係生計 (如果想做教師) 同他們孩子將來升學的問題, 已論不到我們屆時已屬"爺爺嫲嫲"級(如果還健在)既人干涉了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有人會有嘢想做,亦會有人順其自然,當然,獨善其身亦係自處嘅一種方法。

日落,有人趕快下山,預備晚餐,亦有人早就佔據有利位置觀賞日落。

ABC-DAD 發表於 18-10-8 16:22
有人會有嘢想做,亦會有人順其自然,當然,獨善其身亦係自處嘅一種方法。

日落,有人趕快下山,預備晚餐, ...
有人早就佔據有利位置觀賞日落

如何佔據都係一種藝術, 處理不當就變為蝗蟲, 人人所惡之

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

再提十年樹木,百年樹人,可能已經太意義不大了。

希望還是接棒嘅一兩代人,會有點遠見、志向同魄力,當世界變得不一樣,仍然有能力去開拓,去成就未來。

叫孩子跟大隊啦,加埋個信用系統行錯路寸步難行。

akys 發表於 18-10-8 21:14
叫孩子跟大隊啦,加埋個信用系統行錯路寸步難行。
唔係好明,可否多給點提示

見到個信用系統諗起Matrix.
啲中國中產對呢套拍手叫好。

Doray 發表於 18-10-8 22:26
見到個信用系統諗起Matrix.
啲中國中產對呢套拍手叫好。
信用系統?指嘅係咩?