用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我仲以為我女遲考, 你地仲遲我地一日

妹妹頭 發表於 19-6-12 14:38
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我仲以為我女遲考, 你地仲遲我地一日

系啊高年級十號,佢地明天先考,剛才回家我收左她電話,她就去訓教,話訓一陣去補習社溫書,聽日考中文先

回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文自己溫都可以, 唔駛去補習社, 背熟主旨, 作者, 詞解就可以啦

妹妹頭 發表於 19-6-12 15:37
回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文自己溫都可以, 唔駛去補習社, 背熟主旨, 作者, 詞解就可以啦

屋企太吵啊,細佬已經考完,成日開電視,又玩電話影響她,她在補習社專心D,考試期間我叫她天天去溫兩小時才回家

bb鼠 發表於 19-6-12 12:19
你地校長講會每日有溫習時間㗎

有呀,呢個星期正路應該無咩功課,課外活動停埋,每日有兩節溫書時間。

jk923 發表於 19-6-12 20:08
有呀,呢個星期正路應該無咩功課,課外活動停埋,每日有兩節溫書時間。
...

衰女包,昨天背吾曬D中文,今早五點起身溫,又臨急抱佛腳

回覆 瑩希媽媽 的帖子

算啦, 依d都係歷程, 比佢地試過, 下次會早少少背/溫, 依家好難早一日溫, 一定溫唔切, 太多野

妹妹頭 發表於 19-6-13 12:15
回覆 瑩希媽媽 的帖子

算啦, 依d都係歷程, 比佢地試過, 下次會早少少背/溫, 依家好難早一日溫, 一定溫唔切 ...

佢話早上溫記憶力好D,激死,明天考數學,上到中學成日話吾明D數既,話好難喔

回覆 瑩希媽媽 的帖子

數學範圍大, 但又唔知點溫, 我地明天中國歷史 + 中文口試

妹妹頭 發表於 19-6-13 12:18
回覆 瑩希媽媽 的帖子

數學範圍大, 但又唔知點溫, 我地明天中國歷史 + 中文口試

我女科中史,我吾識搞了,叫死都吾溫,其實中文佢有早兩天去背,佢就話想高分D,記熟D,但科史叫死叫吾郁,下星期一二最煩,中西史,英文。中作咁

回覆 瑩希媽媽 的帖子

努力, 依家好難叫得郁佢地, 盡力考, 冇辦法

妹妹頭 發表於 19-6-13 12:24
回覆 瑩希媽媽 的帖子

努力, 依家好難叫得郁佢地, 盡力考, 冇辦法

其他科叫她溫,佢肯,就系科中史吾肯

明日考完中史差不多考曬了,女話前日科數學都覺難,有兩題唔知點做,加埋有成16分左右,雖然大部分同學都唔識做,但總是有三幾個人識,佢個朋友數學好勁,之前可以考到98分 6月開始佢主動要求去數研進補下,補習老師話佢學校d數學出名難,唔知係唔係,好驚補完都作用唔大!中文對佢黎講就算易,次次可以考80幾

Junjun7 發表於 19-6-13 19:03
明日考完中史差不多考曬了,女話前日科數學都覺難,有兩題唔知點做,加埋有成16分左右,雖然大部分同學都唔 ...

阿女今天考完中文,話有幾題几難,無得溫既,明天考數,剛才系補習社做數做左兩個鐘,阿sir話做得ok放她走,回家后又在玩電話了,我吾理她了,叫她早點訓

瑩希媽媽 發表於 19-6-13 19:16
阿女今天考完中文,話有幾題几難,無得溫既,明天考數,剛才系補習社做數做左兩個鐘,阿sir話做得ok放她走 ...
每個人都有自己比較拿手的科目,d同學羨慕我女中文好,作文又寫得唔錯,我女又羨慕人地數學咩都唔做都可以好高分

Junjun7 發表於 19-6-13 19:29
每個人都有自己比較拿手的科目,d同學羨慕我女中文好,作文又寫得唔錯,我女又羨慕人地數學咩都唔做都可以 ...

中文好真是不錯的,我就希望她科科平均,吾好太偏科,但她憎到科中史死,話個老師講課照書讀,讀完都吾知老師講乜好沉悶,人地隔離班個老師好像講古仔咁講俾佢地聽,真系老師教書方法都影響好大,個英文老師仲死,女話無乜點教書,成日未教又問書,又吾使默書果D,本來佢小學時好中意英文,依家都變左一般般

瑩希媽媽 發表於 19-6-13 11:18
衰女包,昨天背吾曬D中文,今早五點起身溫,又臨急抱佛腳

我諗無咩邊個未試過臨急抱佛腳,我自己都有 重係臨默書前個小息先溫

回覆樓主:

貓女學校星期一先考,好驚到時啲人點玩…(雖然我女星期日晚就返宿舍,但擔心其他同學

jk923 發表於 19-6-14 14:09
我諗無咩邊個未試過臨急抱佛腳,我自己都有  重係臨默書前個小息先溫
...

今日考完數,話好難,又吾夠時間做,有十一分題目無做,其中有一題6分完全吾知人地問乜,其他几小題吾夠時間做,佢班D同學都話好難,都吾知會吾會吾合格,不過就算幾難,佢班都有人很高分,佢班D人數學好勁,睇下暑假叫吾叫她去補數

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女果班D人數學都好勁, 之前測/考, D男生都唔駛點溫, 都可以有98, 99, 甚至100, 佢地話依家已學緊中二下學期既數, 所以覺得中一既數好易, 好淺, 唉, 阿女都只有74, 75分, 點算....
‹ 上一主題|下一主題