用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急 ...
樓主: eemother
go

幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急 [複製鏈接]

Re: 幫朋友問 旺角

Are there any ma ma who have children studying there provide comments? As I am interested in this school as well, I wish to know more, even bad comments are also welcome.

叫白車報紙有賣....有個媽媽mail比我睇....
果個獎當然唔重要啦,重要既係佢地係學校有乜事的話....你唔教你通知番家長教丫麻!小朋友就係因為試過唔交功課咁都冇事未成曰犯o羅......
操行真係全部`B+`喎......
至於你話轉校repeat小五,我問過係唔得.....
至於你話作業掉轉改........d同學仔答案錯都剔架......老師又唔follow番.....
至於你話5年級已經10-11歲, 正值反叛期, 會不會甘岩果段時間轉校, 一時難以接受新環境, 再加上識左d不乖的學生才會這樣..........如果佢一時難以接受新環境,又點會考第一呢?咁老師有冇關心過佢果班既德育問題呢?但好多謝你關心,thx
hinhinmummy 寫道:
仲考全班第一,全校二十tim......但比佢地教下教下就.......後來發覺此校完全唔掂,

------------5年級已經10-11歲, 正值反叛期, 會不會甘岩果段時間轉校, 一時難以接受新環境, 再加上識左d不乖的學生才會這樣? 未必全關學校事?

學生打人又唔理、講粗口、玩到要叫白車......等-------------甘嚴重? 未見有新聞有報道?

老師唔改作業,就話好多野做改唔切,甚至乎話教局頒落可以唔改,學生掉轉改米得......-呢個我以前的小學亦試過, 目的係等d學生交換改的時侯, 印象更加深刻.

有曳既同學打人本來要記缺點,後來又唔記......,個個操行無論曳同乖一律`B+`,-----------你點知? 你看晒全班的成績表呀?

更搞笑的學生冇交功課,老師又唔知個播,知又扮唔知.....學期尾班主任任何人都比個`交齊功課獎`比學生,死未?
---------一個甘的獎, 有何重要?

咁都六年班咯.....可以轉去邊呢---------讀左一年覺不妥, 可以同佢轉校的, 雖然我不知得不得, 如果不得的話, 我會轉校重讀 五年級........如果間學校真係甘差的話.

講明--------我對呢間學校無認識, 亦吾識人係度讀, 但我平時見bk d媽咪都好恨d小朋友入呢間學校, 但好奇怪, 何解你會講得甘差lor.

大媽

不係我幫間學校&老師, but用d多咀學生, 夾住個乖學生的做法好多學校都係甘做.

我個女果間都係, 老師同我解釋, 係因為想我個女不多出聲, 帶領返個多咀的小朋友, 令到佢專心上堂.

甘你個仔就比d多咀的同學引左去多咀, 甘老師呢次就捉虫law.

我個女都無事, 佢還同我講, 佢隔離個同學好多野講, 有次考試撩佢傾計, 又裝佢份exam paper, 佢即刻舉手話比老師知.

我個仔都試過你個女方法......老師唔理又如何呢?
大媽

不係我幫間學校&老師, but用d多咀學生, 夾住個乖學生的做法好多學校都係甘做.

我個女果間都係, 老師同我解釋, 係因為想我個女不多出聲, 帶領返個多咀的小朋友, 令到佢專心上堂.

甘你個仔就比d多咀的同學引左去多咀, 甘老師呢次就捉虫law.

我個女都無事, 佢還同我講, 佢隔離個同學好多野講, 有次考試撩佢傾計, 又裝佢份exam paper, 佢即刻舉手話比老師知.

我會寫信去投訴, 跟住叫個女繼續甘做.

大媽 寫道:
我個仔都試過你個女方法......老師唔理又如何呢?[quote]
大媽

[/quote]

我試過另一樣既complain....個班主任將我封信收埋.....唔比人知......但有一封係`讚`下佢.....佢push我交比校長呀.....唉...
我會寫信去投訴, 跟住叫個女繼續甘做.

[quote]
大媽 寫道:
我個仔都試過你個女方法......老師唔理又如何呢?[quote]
大媽

[/quote][/quote]

大媽

如果係甘, 我會將封信cc比報館

我都有此想法.......
大媽

如果係甘, 我會將封信cc比報館

低年班既家長知既少之又少,加上有些係在職媽媽,佢地一放工回家亦只跟功課,累到死啦...........點會知咁多呢......我都係因為呢兩年正式全職做媽媽,同d全職長老媽媽傾開..先留意到,你咁問無人答你架......有邊個好似我咁爆哂出泥呢.......不過忠言多數係逆耳lor~
馬媽媽 寫道:
Are there any ma ma who have children studying there provide comments? As I am interested in this school as well, I wish to know more, even bad comments are also welcome.

仲有喎.....7月9號水運會果日有個同學仔暈......竟然冇老師照顧,d老師唔知死哂去邊.......得個校長同游水教練好好心睇住個學生,唔係話個校長唔好,個校長好搏好為學生tim........係d老師成日唔合作..........有功就爭住領,有鑊膊頭就變在`A`字膊,鬥`射`............
馬媽媽 寫道:
[/quote]

[quote]
大媽 寫道:
直資係有位拎出泥派.......[quote]

唔明      直資就直資  点樣拎D位出泥派 ??學費只1100/月 係邊間呀??直資有位派又係邊間呀???   

dear 大媽,

你仔仔讀am或是pm, 可否告知????       
大媽 寫道:
仲有喎.....7月9號水運會果日有個同學仔暈......竟然冇老師照顧,d老師唔知死哂去邊.......得個校長同游水教練好好心睇住個學生,唔係話個校長唔好,個校長好搏好為學生tim........係d老師成日唔合作..........有功就爭住領,有鑊膊頭就變在`A`字膊,鬥`射`............[quote]
馬媽媽 寫道:
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

下???唔.........你地讀耐d未知我講既野係真架啦....
amycoco 寫道:
dear 大媽,

你仔仔讀am或是pm, 可否告知????        [quote]
大媽 寫道:
仲有喎.....7月9號水運會果日有個同學仔暈......竟然冇老師照顧,d老師唔知死哂去邊.......得個校長同游水教練好好心睇住個學生,唔係話個校長唔好,個校長好搏好為學生tim........係d老師成日唔合作..........有功就爭住領,有鑊膊頭就變在`A`字膊,鬥`射`............[quote]
馬媽媽 寫道:
[/quote][/quote][/quote]

Re: 幫朋友問 旺角栛和小學是否BAND 1 急急

琴晚有媽咪電我話學校電佢好緊張問佢轉左去邊處中學,英中定中中......個媽咪話:`關佢鬼事咩?教書改簿考試同D小朋友係校有意外果時又唔見佢咁緊張?我地轉到學校就咁張去問去查,想攞我地辛苦叩門的成果出去威呀?想吸引多D人去讀呀

----------我今日忽然之間諗到, 叩門成功, 係不係真係不關學校事呢?

好簡單, 一個小朋友讀普通不出名的學校, 甚麼金銀業農xxxx, 考第一, 一個讀華x, 拿第20甚至30.

你估中學會收邊個學生?  我估讀華x的機會大d.

我聲明在先, 我不係名校的主意者, 我個女果間亦不係甚麼名校, but我想講的係, 叩門成功, 好多時, 中學都會看個小朋友讀邊間小學, 不可以話晒係全部你們的功勞, 多多小小, 小學的名氣都有幫助.

好老實講, 如果話有幾個不乖的學生坐埋一齊, 就變壞, 又或者老師無責任心就變成績差..............我就真係吾係好信.  我覺得小朋友本身定力都不夠.  好易受其他同學唆罷, 邊個可以擔保上到中學, 不會遇到呢d學生?

我好記得我小學的時侯, 有一年, 數學科老師可能教不切書, 考試啦, 都未教晒應該教的範圍.  但果年我考試拿到100分, 老師還話, 點解佢未教的書, 我都識, 還可以拿100分.

我記得我同佢講, 我自己係屋企看書, 看下點做law, 因為我知道考試要考呢一科書, 而你又未教law.

做學生都有做學生的責任, 不可以將責任放晒落老師到.

希望不會得罪人啦.

咁點解仲有咁多媽媽希望仔女入此校呢?
又話校風好,老師有愛心.

Mrssslui 寫道:
咁點解仲有咁多媽媽希望仔女入此校呢?
又話校風好,老師有愛心.

係呢? 我都不明

甘夠竟有無d人係度讀, 又覺得間學校係好既?

我記得好似上年有個小朋友派到入去, 佢阿媽開心到好似中六合彩

我都有好幾個朋友同事d仔女入讀此校,佢地都覺得好好,仲推薦比人.

每人要求都唔同........亦敢肯定每校都有好老師衰老師.  衰老師我細個都遇唔少啦.  不過我亞媽唔緊, 我又無咩所謂.  讀大學都唔會expect呀教授捉住你手, 著行著行教你點寫essay啦下嘛.   名校之所以成功除左老師之外, 學生本身, 家長方面, 出面雞精班都幫唔少.  
下面個個例子...有人既角度係無老師理個個學校, 只得校長同游水教練; 但係如果換轉全校老師校長校工教練, 全部都睇住個學生, 咁又點呢?!  出面幾百個學生自生自滅?!  咁多人睇住會快d醒?  有校長睇住已經係一個好負責任既做法, 你又點知老師同校長之間無商議好, 邊個照顧個學生呢?
其實家長同學生都應該一樣, 要放眼看世界.  

馬媽媽 寫道:
--- 2J 作品

JJ1122 寫道:
每人要求都唔同........亦敢肯定每校都有好老師衰老師.  衰老師我細個都遇唔少啦.  不過我亞媽唔緊, 我又無咩所謂.  讀大學都唔會expect呀教授捉住你手, 著行著行教你點寫essay啦下嘛.   名校之所以成功除左老師之外, 學生本身, 家長方面, 出面雞精班都幫唔少.  
下面個個例子...有人既角度係無老師理個個學校, 只得校長同游水教練; 但係如果換轉全校老師校長校工教練, 全部都睇住個學生, 咁又點呢?!  出面幾百個學生自生自滅?!  咁多人睇住會快d醒?  有校長睇住已經係一個好負責任既做法, 你又點知老師同校長之間無商議好, 邊個照顧個學生呢?

[quote]
馬媽媽 寫道:
[/quote][/quote][/quote]

agree          

[quote]
JJ1122 寫道:

[quote]
馬媽媽 寫道:
[/quote][/quote][/quote] [/quote]
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題