用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問以往多不多人冇Offer
樓主: beautytiny
go

想問以往多不多人冇Offer   [複製鏈接]

plg 發表於 18-9-28 11:53
朋友讀名幼考1x間都冇offer
我估計d offer都係果幾百個小朋友攞到,全完睇小朋友實力,冇辛運
...

我都覺得offer 去曬幾百個小朋友身上。一係唔報,一係就最少報10間8間直私學校,家長唔係入了神校或最最心宜都唔會收手啦。某d 好得學校喜愛的學生有5,6個offer 好正常,我估好少人只得1個offer,等到call waiting 另計。

c_manki 發表於 18-9-29 15:42
回覆 19841984 的帖子

本人覺得能進入下輪面試小朋友大都有上面班。已見有廣告話今年報某一小學專攻班小朋 ...

會唔會講得早左,好多學校都是將開始或剛完面一,面一成績都未出最少港同,WKF,SPCC 都未。現在就話入到面二是有面試班,真係言之過早。最少我有一間私小OFFER 及直資2nd in 而無上過面試班。

19841984 發表於 18-9-29 14:39
其實offer集中在幾百個小朋友身上,  才反映面試是公平的

我反而覺得學校選學生角度太單一

19841984 發表於 18-9-29 19:45
可能是,間間選語文能力強,反應快的小朋友

所以求學不是求分數只是口號。

c_manki 發表於 18-9-29 19:37
回覆 星星的後裔 的帖子

都係純粹個人想法。因我見一d 專頁常post 有d 家長嘅小朋友收到好幾間小學offer。 ...

其實19/20出了offer 同2nd 唔多。

scgift 發表於 18-9-29 18:54
我地暫時考左5間,冇一間有考過普通話。阿囡係怕羞慢熱型,5間之中4間出左1st result, 4間都有2nd in。我 ...

乖巧一定有優勢。聽教聽話,唔會阻礙課堂秩序。邊個老師唔鍾意。

scgift 發表於 18-9-30 08:48
係呀,我地住屯門。我最心儀優才,大家一齊加油

好遠,優才收會搬?

scgift 發表於 18-9-30 09:15
是,有offer的話會搬。

祝你成功

Fivedragon 發表於 18-9-30 12:09
我個女個時考直資三間都係0 offer.
扣門4間, 有2間收, 一間係111, 一間係000.

聽講多數學校叩門都是做卷,是嗎?

sunnymama2 發表於 18-10-13 08:28
雖然係咁,但我相信面試班對某d 家長都係唔試唔心息。

其實我都想開面試培訓中心,好好賺

係架上EK 收風,入whatsapp收風,再做多d 功課做fact check, 知學校基本資料。d 人問來問去都是入果20-30間名校,做一次就已可以照抄比其他人,大把人送錢你洗。

有個朋友讚個面試班老師夠細心,因為提醒佢心宜學校下月開始報名。我心諗你留意多少少都知啦,親X資訊個網都有一唔update 啦。證明現今世界資訊就是財富。
‹ 上一主題|下一主題