用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生潮語 (純為教學用途, 千萬唔好係 EK 用丫) ...
go

中學生潮語 (純為教學用途, 千萬唔好係 EK 用丫)

醒目開學勳章 王國長老

真係要集百家之大成, 好彩識睇少少, 否則同我囡溝通唔到

以下純為教學用途, 千萬唔好係 EK 用丫

出 pool = 正式有拖拍, 以前係大學生用多, 估唔到中學已經有人要請食出 pool 飯
係愛呀哈利 = 呢句係 harry potter 鄧不利多講既對白
GG = game over
FF = final fantasy 幻想
呃蝦條 = 正音係粗口.........
屁孩 = 幼稚, 唔成熟
Lol = 笑死人
wtf 粗口嚟唔洗解釋
傻迫 = 低能白痴
一齊食雞 = 一齊玩pudg game
中二病 = 強烈自我中心、妄想症
真心咩 = 類似 really? 但唔exactly 係,有少少笑你蠢
啱呀 = 我都費事同你講落去
係愛呀已經有另一個VERSION.. 「係窮呀DLGH!」
A0 = 冇拍過拖
娘娘 = 觀音 = 收兵
入伍 = 唔係我地老餅踏入50, 係做兵
狗糧 = 比單身狗食 (自嘲單身)
1999 = (講野)1舊舊
9588 = 九唔搭八
係精神嘅 = 幾好啦 (詳細解釋)
SKR = 類似屈機嘅意思
OP = overpowered 太勁
fing = 類似hea咁意思,例句:放假無約人,出咗街fing
JM9 = 嘩前面條友件衫JM9 囉(粗口諧音,做乜+數字)
X到個點 = 形容非常x, 類似沸點意思,cheap到個點,低能到個點,勁到個點,型到個點
GG = 唔駛講啦,good game,引申至game over。(考完試唔識)今次真係GG喇
好j 囉 = 同性器官無關,純粹形容一個人/一件事好唔掂檔,例:嘩佢勁J囉!成壁報核突到個點囉,J到爆!
著咗 = 嬲到著咗火
嘩! 一定係咁啦! = 其實心底裡唔認同你所講既, 只係費事拗
J圖/J POST/ J某某人 = J, 即係丁, 咩器官大家應該明
所以J一樣野, 即係個件事/人令人好有幻想好正
承上句, 打丁 = 打J = 男性自慰
HEHE / SHESHE = 男 / 女同性戀者
法唔法國 = 發唔發覺
好尷尬 / 尷尬癌 = 照字面解一樣, 有D好尷尬既野發生左答唔到對方
邊間教會 = 諷刺緊首歌唔岩音, 好似平時D教會歌一樣, 唱到D歌詞勁奇怪
molamola = 無啦無啦
fatfatla = 發發啦
綠茶婊 = 扮綠茶咁清純既婊子,外表柔弱純情無辜實則好有心計既女仔
仲有派狗糧=情侶放閃
比單身狗睇到=吃狗糧
Cal9lation = 在Calculation(算數)中插入9字,即「算9數」。e.g. 佢似Taylor Swift?Cal9lation啦!
0748 = 普通話"你去死吧"諧音
ship 阿A 同 阿B = 傳A,B (同性多) 拍拖
腐女 = 喜歡看男男戀的女性
放棄治療 = 放 pea
吹花/摧花 (我唔知邊個字先岩) = 抵毀 唱衰, 例句 ~ 你咪吹花我 我絕不會出賣兄弟
老尷 = 尷尬
學霸 學渣 學神
IDK = I don't know
IK = I know
SKU = school
bozap = 補習
wau = Where are you?

戀愛篇
A380 = 話一個女仔/男仔有極多拍拖經驗,並非飛機型號
大將軍 = 觀音兵既頭號兵
運輸兵 = 柴可夫司機,有車既觀音兵
帽事既 = 描述男方戴綠帽,用反話形式諷刺
gfable = 形容一個女生氣質好適合做女朋友、有女朋友感覺
bfable = 同上,對象則為男生

戀愛有分 A、C 同 O,正數同負數。
A 係 Available、C 係 Complicated,O 係 Occupied
數字係拍拖次數,正數如 1、2、3 係 同異性拍拖次數
負數 -1、-2、-3 係同性拍拖次數。兩者可以抵銷
例如你拍過一次同性,一次異性,然後都散左,就會變返 A0。

好多聽完睇完唔記得, 各位仲有無補充丫~~~

2jkidsfather    發表於 18-9-30 07:13
王家爸爸    發表於 18-9-29 15:46
claudiayumt    發表於 18-9-28 12:00
無知人    發表於 18-9-28 09:49
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

ship 阿A 同 阿B = 傳A,B (同性多) 拍拖
腐女 = 喜歡看男男戀的女性
放棄治療 = 放 pea

miriam 發表於 18-9-26 17:04

大開眼界

睇到個頭好痛

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-10-4 15:25
睇到個頭好痛
頭痛好過到時聽到一舊雲...............你真係暈得囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

超版,多謝你,你幫咗小女同我呀!上星期佢同我講話隔離位細細聲話佢聽出咗 pool. 阿女問我係乜意思,我照你個 post  解釋咗。跟住個女同我講原來仲有下文:隔離位問佢有冇鍾意男仔,佢話佢    ,跟住答話自己由細讀女校,唔識人囉...其後我哋傾咗好耐:戀愛觀啦,婚姻觀啦,一切都多謝你!     

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 18-10-4 16:17
超版,多謝你,你幫咗小女同我呀!上星期佢同我講話隔離位細細聲話佢聽出咗 pool. 阿女問我係乜意思,我照 ...
我其實聽唔少, 但嚴重老人痴呆地唔記得晒, 有時我囡都會問我係咩意思, 好似 "中出" ............ 我知佢誤解左即刻糾正, 否則佢唔知咩黎既話會好大鑊.

miriam 發表於 18-10-4 16:22
我其實聽唔少, 但嚴重老人痴呆地唔記得晒, 有時我囡都會問我係咩意思, 好似 "中出" ............ 我知佢誤 ...

嘩,呢個誤會咗好嚴重喎,人命關天呀!

醒目開學勳章 王國長老

YolandaTam 發表於 18-10-4 16:30
嘩,呢個誤會咗好嚴重喎,人命關天呀!
好彩佢問我, 問著同學就大件事

miriam 發表於 18-10-4 15:51
頭痛好過到時聽到一舊雲...............你真係暈得囉
睇完都唔可能記得架, 真係要列個表print out出嚟對先得。

我女話ship唔係解同性恋拍拖,而多数係:我觉得呢对好襯,我好想佢地-齐,好ship佢地。

OP我大女年代解Ocean Park

little_yolky 發表於 18-10-4 17:05
睇完都唔可能記得架, 真係要列個表print out出嚟對先得。
我女中三都唔会全部同我用呢d溝通~睇得多whatsapp就会明,唔洗刻意記既~等你女上中学,有会变哂咯~

"game over"  why is "GG"?
or is it "GO"?

醒目開學勳章 王國長老

2jkidsfather 發表於 18-10-5 09:05
"game over"  why is "GG"?
or is it "GO"?
起源

GG (Good Game) 最早出現於 2003 年左右,於韓國的電子遊戲競技 (WCG) 中出現。
主要是在即時戰略遊戲,星海爭霸 (StarCraft) 與魔獸爭霸三 (WarCraft3) 比賽裏,電競選手於對戰開始之初,雙方都打 gg (Good Game),作為互相問候語,期勉雙方比賽表現良好。
接著遊戲的進行,在某個會戰過後,一方明顯勝出時,輸方會打出「gg」 ,代表認輸退出。而勝方通常也會跟著回應「gg」,隨即結束比賽。
而線上遊戲流行的玩家對戰 (PvP, PK),也常引用這個用語,代表勝負已分,遊戲結束。

miriam 發表於 18-10-5 09:25
起源

GG (Good Game) 最早出現於 2003 年左右,於韓國的電子遊戲競技 (WCG) 中出現。
明白。
Thanks.

回覆樓主

好有用(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)