用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-9-10 11:51
呢一刻會諗DSE 先。。有冇家長果兩頁特異功能表灟空而最後有得in .

剩成绩级頂有得in,但多數失敗多。
剩係first in,同group對住幾個3私1直之類學生,一般官津小吾係咁易過到佢地!
到2nd in見校長,若自問冇乜話題比校長問,多數都係例行公事!

cmchang0927 發表於 18-9-10 12:01
報左先, 咁早interview得唔得都可以當係warm up

你交左表,未必有得in。

mcl203 發表於 18-9-10 16:02
3私1直論,唔好打擊準考生信心好喎~~~

1st in吾係咁易過到佢地!
仲有HY小,GH小的精英!佢地係常客!所以官津精英入SPCC係易過DGS。

Cliokohonda 發表於 18-9-10 22:10
我就係覺得DGS 有d 似搵特工型學生,比較難捉摸。

今年試吓DGS啦!入到2nd已好勁,若有此表現HYS/GHS都多數會收!DGS始終位少,難入係事實,情況同SPCS相似!

ilyrd 發表於 18-9-18 15:49
咁誇張?人地4,5個已經話好勁.你45個?咁冇野講啦.有家長重問轉唔轉去讀.排第46,47......,都唔怕啦. ...

前面好多讀環球商業,grad後去i bank掘金,所以60-70名讀醫科都吾奇!

chingyu 發表於 18-9-18 22:25
今時今日仍然有好多人只認識男女拔,
不知道什麼是聖保羅男女,
就算咁多榜眼探花,也不會列隊接受傳媒訪 ...

聞説會考時期,SPCC長期只考8科,而DG/DB/LS/QC/WY等都谷人考9科10科,所以年年冇得見報,所以覺得SPCC冇人咁叻!
‹ 上一主題|下一主題