用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點可以令k2小朋友獨立
go

點可以令k2小朋友獨立 [複製鏈接]

我小朋友本身社交能力麻麻 唔鍾意交朋友 返左學兩年n同k1都只得兩個叫做好d既朋友 (因年果兩位哥哥好照顧佢)平日去邊度都只同跟爸爸媽媽去 (雖然一向姐姐揍)送佢返學我走既時候仲會喊 就算姨媽帶佢同去我公司附近食lunch 走果陣都唔捨得 喊好耐 但佢平日專注力同學習能力無問題 因為呢個性格 我又試過報兩個興趣班玩下 但最後佢都係喊到收唔到聲 唔想搞親其他小朋友而中途離場(老師叫) 其實因為k2了 來緊要半年後要interview 我估如果一路唔理 最後interview應該會喊爆 實無人收 請問大家我有無方法/社交course我可以比佢上下 等佢獨立d interview 可以發揮返佢正常水平呢?謝謝
   1    0    0    0

星星的後裔 發表於 18-9-9 07:23
姐姐揍成點,對佢好嗎?

多d 集體活動,多d 出街,在公園/playhouse 鼓勵佢多d 走出去自己玩。你地平時又 ...

所有人都對佢好好 我同老公都好少鬧 4歲到宜家真係好曳要罰企都係3次以內 打更多係無(emoji) 我覺得係太容易我到讚賞 難d既野有時未必想試 因為知未必得 所以對自己無咩信心

regen1988    發表於 18-10-23 15:22
regen1988    發表於 18-10-23 15:22
‹ 上一主題|下一主題