用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問香港提款卡可唔可以喺英國提款
go

請問香港提款卡可唔可以喺英國提款 [複製鏈接]

7月尾申請咗英國戶口,話要4至6個星期先批核到,驚阿女出發前未寄到。
諗住帶張提款卡傍身,請問英國提款機可以提供海外提款功能嗎?
   1    0    0    0

sorfn89 發表於 18-8-23 07:39
7月尾申請咗英國戶口,話要4至6個星期先批核到,驚阿女出發前未寄到。
諗住帶張提款卡傍身人,請問英國提款 ...

可以,但要開通海外提款功能,每天有上限,不過會產生匯率差異和有機會有手續費。而英國本地銀行戶口提款卡,不論哪間銀行的戶口,只要柜員機有註明免手續費提款,都可以用。

Anniemun 發表於 18-8-23 08:14
可以,但要開通海外提款功能,每天有上限,不過會產生匯款差異和有機會有手續費。而英國本地銀行戶口提款卡 ...

佢張係恒生提款卡,得銀聯logo

回覆 sorfn89 的帖子

恆生提款咭可以,但要搵部可以海外提款現金的機,有些上限£400, 有些£600, 另每天有上限總數,由香港離境時設定。試過提款後,香港銀行打電話來確認是否真的提款,怕被人盜用咭。

Anniemun 發表於 18-8-23 08:14
可以,但要開通海外提款功能,每天有上限,不過會產生匯款差異和有機會有手續費。而英國本地銀行戶口提款卡 ...

你好, 我想問問如果我張匯豐卡係綜合理財戶口, 我係戶口入面放定D英鎊係度到當地提取(開通境外提款功能)咁請問有無手續費呢?

我問了銀行, 原來境外提款一定扣港幣戶口, 所以入定英鎊入去都無用

回覆 bero 的帖子

是的,但只是HKD20手續費。

noel2010 發表於 18-8-23 13:31
回覆 bero 的帖子

是的,但只是HKD20手續費。
請問20元手續費是匯豐嗎?

bero 發表於 18-8-23 17:13
請問20元手續費是匯豐嗎?
恆生和匯豐一樣是HKD20 及個exchange rate 一樣,試過突急看中宿舍要交一年租連按金,因TT hold 咗一星期仍未收到,好彩身上有兩張咭,取了過萬磅出來𨍭入debit card 戶口。之後看番statements,匯價Mark up 1% 及每次HKD20, 兩間bank 一樣。

noel2010 發表於 18-8-23 18:35
恆生和匯豐一樣是HKD20 及個exchange rate 一樣,試過突急看中宿舍要交一年租連按金,因TT hold 咗一星期仍 ...

補充可能是用銀聯系統先會扣HK$20一個transaction, 經其他system 提款未必收咁少charges.

noel2010 發表於 18-8-23 18:35
恆生和匯豐一樣是HKD20 及個exchange rate 一樣,試過突急看中宿舍要交一年租連按金,因TT hold 咗一星期仍 ...
明白, 謝謝你.

168148 發表於 18-8-23 21:52
補充可能是用銀聯系統先會扣HK$20一個transaction, 經其他system 提款未必收咁少charges.
...
我即CHECK張匯豐提款卡, 有銀聯LOGO, 謝!

168148 發表於 18-8-23 21:52
...
請問係咪即係揸住張恒生提款卡, 搵到 HSBC 嘅提款機就可以提款, 扣HK$20一個transaction呀

sorfn89 發表於 18-8-24 12:00
請問係咪即係揸住張恒生提款卡, 搵到 HSBC 嘅提款機就可以提款, 扣HK$20一個transaction呀 ...
匯豐提款機要有海外提款功能才可以。通常在銀行內才有或大的supermarket 門口。

noel2010 發表於 18-8-24 13:31
匯豐提款機要有海外提款功能才可以。通常在銀行內才有或大的supermarket 門口。 ...
thanks

sorfn89 發表於 18-8-24 12:00
請問係咪即係揸住張恒生提款卡, 搵到 HSBC 嘅提款機就可以提款, 扣HK$20一個transaction呀 ...

正常部櫃員機都要有銀聯Logo 先一致,同埋唔好做其他查閱,否則可能又收費用。

168148 發表於 18-8-24 15:39
正常部櫃員機都要有銀聯Logo 先一致,同埋唔好做其他查閱,否則可能又收費用。
...

唔該晒你,我今日上網爬文, 原來英國銀行自2016年 Link 唔同銀聯合作後,已經有9成ATM機唔可以用銀聯卡提款,請問你係咪最近去過英國,用過銀聯卡,可以喺HSBC 有銀聯logo ATM機提到錢呀? 唔好意思,麻煩到你。

sorfn89 發表於 18-8-27 18:04
唔該晒你,我今日上網爬文, 原來英國銀行自2016年 Link 唔同銀聯合作後,已經有9成ATM機唔可以用銀聯卡提 ...

不好意思,在英國用銀聯系統撳錢,眞的未試過。 以往只試過用銀聯在首爾, 曼谷及台北取錢,其他地方沒有經驗。
不過,其實英國應有其他ATM系統取錢辦法,有時間可查詢本地銀行,了解在當地取錢收費及方法!

我仔匯豐和恆生是銀聯咭,他只睇有海外提款的ATM 機就可取到,一直以來每次$20,他都冇理是否銀聯。

noel2010 發表於 18-8-27 22:09

我仔匯豐和恆生是銀聯咭,他只睇有海外提款的ATM 機就可取到,一直以來每次$20,他都 ...

真係好呀,多謝你嘅資訊
我女會去曼徹斯特,請問嗰邊易搵到海外提款機嗎?

我仔不在這個大城市生活,不過HSBC 很容易找到,所以不是問題。
‹ 上一主題|下一主題