用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問香港提款卡可唔可以喺英國提款
go

請問香港提款卡可唔可以喺英國提款 [複製鏈接]

回覆 sorfn89 的帖子

恆生提款咭可以,但要搵部可以海外提款現金的機,有些上限£400, 有些£600, 另每天有上限總數,由香港離境時設定。試過提款後,香港銀行打電話來確認是否真的提款,怕被人盜用咭。

回覆 bero 的帖子

是的,但只是HKD20手續費。

bero 發表於 18-8-23 17:13
請問20元手續費是匯豐嗎?
恆生和匯豐一樣是HKD20 及個exchange rate 一樣,試過突急看中宿舍要交一年租連按金,因TT hold 咗一星期仍未收到,好彩身上有兩張咭,取了過萬磅出來𨍭入debit card 戶口。之後看番statements,匯價Mark up 1% 及每次HKD20, 兩間bank 一樣。

sorfn89 發表於 18-8-24 12:00
請問係咪即係揸住張恒生提款卡, 搵到 HSBC 嘅提款機就可以提款, 扣HK$20一個transaction呀 ...
匯豐提款機要有海外提款功能才可以。通常在銀行內才有或大的supermarket 門口。

我仔匯豐和恆生是銀聯咭,他只睇有海外提款的ATM 機就可取到,一直以來每次$20,他都冇理是否銀聯。

我仔不在這個大城市生活,不過HSBC 很容易找到,所以不是問題。
‹ 上一主題|下一主題