用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 ...
樓主: vjcarcar
go

如果唔需要考慮考小學...你會揀 蘇浙本地 vs 香港靈糧 [複製鏈接]

behd 發表於 18-8-30 20:48
有補中文因我們母語不是普通話。一星期一堂。她k2已完成gapsk 高級.我估學校語境都幫佢學普通話快d
...

補中文,不是補普通話?

maggie-tmK 發表於 18-8-31 00:48
補中文,不是補普通話?

中文老師已是普通話老師

回覆樓主

如果唔洗煩小學,一定揀靈糧! 其實佢唔係返學淨玩而係體驗中學習,訓練自主,表達,探索。 靈糧寫字可能遲d但唔代表唔識字。 讀過就知學校課程多元化唔係死板教學術。

加上小班,老師有愛心,清楚了解小朋友情況。老師家長互動高。呢d我諗蘇幼未做到。

回覆樓主:

靈糧用家

中文: K2 下學期先開始寫一至十, K3 最深系學校熱電等字, 只寫詞語, 未寫句子, 普通話一星期一堂

英文: 也是 K2 下學期先寫 ABC, K3 先寫单字, 很淺的如 boy plane, 句子最深系 i am six years old, 有 phonics, 英文一星期兩堂, 我小朋友由 K1 開始外補 phonics, 所以不知道学校究竟学到多少, K3 下星期再去 eye level 補英文預備小一

中文認字我一向自己教, 普通話這暑假開始外補以預備普教中, 刚这星期小一適应週, 他说能聽懂老師的普通話

vjcarcar 發表於 18-8-22 19:35
想請教過來人家長...

如果唔需要考慮考小學,只需要銜接/應付到津小課程...蘇浙本地 vs 香港靈糧...邊間幼 ...

我仔剛升KCS K2, 經過一年K1 後! 我可以講我好滿意! 絕冇後悔!遇到的老師也好好! 我仔普通話英文也進步咗!  仔也說返學開心!

jc30624700 發表於 18-8-28 12:39
回覆 mcl203 的帖子

絶對應同.  去完蘇浙面試, 我完全吾會比我小女讀呢間學校. ...

先參觀一下兩間幼稚園的洗手間,比較比較,憑感官去㨂吧

sammylau17 發表於 18-8-31 08:57
如果唔洗煩小學,一定揀靈糧! 其實佢唔係返學淨玩而係體驗中學習,訓練自主,表達,探索。 靈糧寫字可能遲 ...
我唔懷疑你讚靈糧嘅嘢,但你又同時係蘇幼嘅用家? 你又點知靈糧做到嘅,蘇幼做唔到? 讚好自己朵花嘅同時, 唔洗踩人地嘅!

sammylau17 發表於 18-8-31 08:57
如果唔洗煩小學,一定揀靈糧! 其實佢唔係返學淨玩而係體驗中學習,訓練自主,表達,探索。 靈糧寫字可能遲 ...

重覆。deleted

nixphoenix 發表於 18-8-25 12:04
如果唔使煩升小
會毫不猶疑㨂靈糧
學習對求知識嘅主動性、對人嘅愛心

認同

之前有幾個用家都分享過靈糧堂升小經驗,可以參考:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3044154&extra=page%3D1

我小朋友讀津小,剛升小二。舊年成績中上。暑假聽靈糧舊同學講,有人官校考班頭、級四,有人班三。個人經驗小朋友課業方面適應好好。舊年老師唯一微言係小朋友對老師說話方式太「活潑」、直接,唔夠尊重老師,後來經提點小朋友明白到學校既文化同禮儀,作出了調適。

讀靈糧期間,我哋除咗英文科其他都無外補。舊年小一,有補普通話(主要係阿媽我唔識教佢)。但係靈糧有既少量功課要認真做 -K3時份剪報我都要佢寫得全面,有時甚至中英對照,同一個感想寫兩次。學校無規定做幾多,係家長自己控制。

如果唔需要擔心接龍,靈糧堂真係好好既選擇 。無讀過蘇幼所以不能比較,但係靈糧堂校舍真係靚、校方透明度高(家長可以參加早/五會、互聯網有好多生活照)、課程多元化(包括音樂、烹飪,比其他學校多校外活動)、老師有愛心,整體配套令小孩子可以係愉快既環境學習同成長。

我姪仔六年前銅靈畢業,入咗區內官小讀書,k1-k3佢只外補英文,升上小學佢又無銜接問題啵,今年佢亦都入咗區內B1男校讀中一。
到我仔今年剛K1開學,我當然係依舊選擇銅靈啦!因為我知道我唔會揀錯😆
‹ 上一主題|下一主題