用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川) ...
樓主: elbar
go

「窮人勿生仔」網上大熱 窮二代被教育趕絕?(陳帆川)   [複製鏈接]

好明顯意見和孩子所讀學校或學制有高度關係。再發酵一下就會形成階級對立。睇下今次政府會唔會處理。

ilyrd 發表於 18-9-5 12:48
的政客日日嘈,讀緊IB,GCEAL嘅咪擔心的大學會唔會受政治壓力,岀年non-japus收生........... ...
識好多人包括自己都在觀望。如果明年收生方向持續,幾個醫生仔,律師仔同學會轉學制。去年已經有個律師朋友仔避中文轉咗哈羅。道理明明白白擺係度,既得利益者唔認同都唔會影響個事實。

ilyrd 發表於 18-9-5 13:39
我幾年前已識人轉啦,有的真叻仔叻女.但有的傳统DSE課程唔得,一的去英國AL,一的轉IB.所以有IB嘅直資最happy. ...
今年有個朋友女36分,醫唔收,牙醫唔收,最後第三志願物理治療,佢好大壓力,因為姐姐讀緊醫;另一個去咗英國讀A Level,返來入Law,佢話一心一意返香港讀,唔鍾意一個人喺外國。

從小已經知道世界係唔公平,亦會不經意跟孩子講這個事實。有些事情別人在做並不代表你可以做。有錢有地位有權得到嘅一定比一般人多,這個是不容置疑的,尤其是今天的香港和大陸。

我會不滿,但唔會用不同理由掩飾,或用個別一兩個稀有例子試圖推翻這個事實。是就是,非就非。唔應該作為既得利益者就千方百計咁去否認或誤導。

針對熱門科目入學率,我承認轉學制這個做法非常吸引,自己亦會關注未來發展,或者不久將來,亦會成為這個高消費俱樂部一份子。

希望喇沙,皇仁,庇理羅士,聖瑪利等一齊開AL,睇下教局會唔會出來阻止。

Vanadium 發表於 18-9-7 20:41
資助中學比你開咩?

其實呢到唔少人以為津校無資源開IB同GCE,GCE唔在講,根本唔使資源,即使IB,政府若批 ...
第一:政治不正確,第二:冇臉,第三:唔講啦,一嘢嘣哂好多人。

Vanadium 發表於 18-9-7 22:21
講到最根源深處,但全中。

香港可悲。

都幾佩服你,講公平從來都是窮人,弱勢社群和大愛者,當然還有議員/政冶家。我是小人,冇能力改變制度,只會盤算這個遊戲規則,如何去玩對自己最有利。

估唔到咁大個人又有學歴重會講教育“唔關政治”, 無言。

討論還討論,亂扣帽子並不恰當。別人唔做只不過以禮待人。
‹ 上一主題|下一主題