用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區今年新增DSE女狀元
樓主: Smarcoy
go

95區今年新增DSE女狀元   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

佢穿的校服裙無論東季或夏季都是將軍澳官立中學的校服.

回覆樓主:

並非名校生做狀員,D人就點都話佢曾係名校讀,真奇怪。又話曾有情緒病唔應該讀E,其實好讀精神科E生本生有E個病才去讀,有什麼奇怪。

lulumelody 發表於 18-8-9 10:02
並非名校生做狀員,D人就點都話佢曾係名校讀,真奇怪。又話曾有情緒病唔應該讀E,其實好讀精神科E生本生有E ...

因為你未見過廿幾歲男仔係U lib 喊 - 因為臨考醫科年尾果次試讀唔切書

因為你未見過廿幾歲女醫科生臨出門口考試因為壓力係宿舍走廊乾嘔

因為你未見過有校友壓力太大未醫科畢業就jump咗

因為你未見過DSE 44分嘅名校尖子苦口苦面同阿媽講好辛苦讀唔切書weekend要留係宿舍温書唔番屋企過weekend

以上主角全部係會考或DSE成績上佳嘅學生,讀中學時並無問題

因為你未見過感受過,所以你俾咁嘅comments

但我在因緣際會下見唔少

每個人能力及性格及承受壓力能耐不同,自然有人handle得如魚得水,亦自然有人辛苦拉牛上樹

高中已經有抑鬱,之後去到一個咁harsh嘅環境,前面仲有一堆比DSE更難過嘅難關

你覺得冇問題,我尊重,但無話可說

siden 發表於 18-8-9 10:39
因為你未見過廿幾歲男仔係U lib 喊 - 因為臨考醫科年尾果次試讀唔切書

因為你未見過廿幾歲女醫科生臨出門 ...

原來係咁。。。

希望個女狀元可以順利過關

又有一位學生為95網爭光

回覆 adriantai 的帖子

真的為95綱爭光, 一向以來95區都被人睇低.

當年讀大學亦識人讀E,佢亦有講讀E的辛苦。讀大學總有人讀到喊又有人讀到要跳船,不止E科,其他科都有,唔同科科都叫有情緒病唔好讀?

但佢就因為經歷過亦好返,在考DSE佢亦顺利過咗,並考得好成一績,佢反而懂得克服困難。

sunnymama2 發表於 18-8-9 10:45
原來係咁。。。

希望個女狀元可以順利過關

Yes ar

Wish she add oil!

siden 發表於 18-8-8 21:28
雖然我佩服呢位同學嘅努力同能力

不過佢咁嘅性格去讀醫科可能害咗佢

agree, 如果讀書搞到抑鬱真係唔值; 有情緒病底(如果因為讀書誘發), 真係要諗清楚係咪有能力handle醫科。
其實考到好成績一定要揀讀醫咩? 只有讀醫先「幫到人/貢獻社會」(or搵到錢)?
如果只有以上心態, 好短視。

siden    發表於 18-8-9 19:26

HK-MAN 發表於 18-8-8 22:48
果條係將官中校裙.

多謝更正!

實在太似,看錯左

siden 發表於 18-8-9 11:42
Yes ar

Wish she add oil!

其實讀書壓力,科科都有,係睇個學生點處理事情, 當然讀醫嘅人要求高,自然會辛苦㗎,以前對手冇咁多,宜家嚟自唔同學校嘅勁人對手,實力唔夠咪求pass 合格,出路都好過人(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

外國有啲聰明藥,食咗係咪會醒啲,真係讀醫至知

aa06 發表於 18-8-9 10:52
回覆 adriantai 的帖子

真的為95綱爭光, 一向以來95區都被人睇低.

吐氣揚眉 !

aa06 發表於 18-8-9 09:47
回覆 Smarcoy 的帖子

佢小學據稱是讀將軍澳聖公會基德小學.
如果係, 就更可喜可賀. 證明就算入咗二, 三線小學, 都唔係世界末日, 一樣可以發圍

Elenalan 發表於 18-8-9 12:37
agree, 如果讀書搞到抑鬱真係唔值; 有情緒病底(如果因為讀書誘發), 真係要諗清楚係咪有能力handle醫科。
...
其實如果真係想幫人, 巴士司機每日幫嘅人, 應該多過醫生好多

aa06 發表於 18-8-9 09:47
回覆 Smarcoy 的帖子

佢小學據稱是讀將軍澳聖公會基德小學.
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/Result/SK/AT/ACRO-SKAT-1112-Result.pdf
Same name, 11-12女子甲組跳遠第六名, look like is her.

其實見過高山低谷,先懂得點樣應付逆境,文中提到呢位女狀元已經找到自己方法去面對問題。相反見過有人出身名校,家境富裕俾足支援,成世人順氣順水其實高分低能,突然遇到逆境完全手足無措,因為成世人屋企學校安排好哂,一切理所當然都唔知”困難”兩個字點寫,更唔好講點去克服!

醒目開學勳章 貢獻勳章

將官高中應該從來都係英語教學嘅,起碼創校頭十年都係英語教學

舊生們都替小師妹高興
btw, 我個年代唔係呢套校服
相中校長好好,係KTGSS轉過去,都好多年...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

你是將官舊生?

kinderman 發表於 18-8-9 14:35
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/Result/SK/AT/ACRO-SKAT-1112-Result.pdf
Same name, 11-12 ...

年份和名稱都一樣 (emoji)

聖公會將軍澳基德小學,校長:希望孩子活出真我

與大自然為鄰的聖公會將軍澳基德小學,9 年前由林結儀校長帶動,引入新西蘭教育理念,給予學生自由發展空間,鼓勵小朋友與別人和諧相處,近年學校因致力建設親和力高的校園氣氛,而漸受區內家長歡迎,有義工家長讚許學校真正做到讓學生笑住返學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

kk1186 發表於 18-8-10 08:31
回覆 小曳人 的帖子

你是將官舊生?

我係將官預科班舊生
小女子不才,原校觀官同學成績太好,當年會考要24分先升得返原校,唯有去將官做開方牛...
估唔到觀官咁多年會考出過幾個7A1B,就係無人做到狀元,但將官有!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題